Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Råd om vård per telefon

GÄVLE
Nu ska det bli lättare att få goda sjukvårdsråd per telefon i Gävleborg. I nästa vecka startar landstingets nya centrala dygnetruntöppna sjukvårdsrådgivning.

Annons
Snabba svar utlovas.
- Inom tre minuter ska man ha kommit fram och fått prata med en erfaren sjuksköterska, säger Irene Ferm, chef för enheten.
Den nya sjukvårdsrådgivningen är lokaliserad till Bollnäs sjukhus men kommer att ta emot telefonsamtal från hela länet. 25 sjuksköterskor delar på uppgiften att ge råd och slussa patienter rätt i vårdapparaten. Rådgivningen väntas få ta emot 150 000 samtal per år.

Ring för råd

På dagtid vardagar kommer sjukvårdsrådgivningen att fungera som ett komplement till hälsocentralernas telefonrådgivning. Till sjukvårdsrådgivningen ringer man vid enklare besvär som inte nödvändigtvis kräver läkarbehandling.
På kvällar, nätter och helger kommer den centrala sjukvårdsrådgivningen att ersätta den telefonrådgivning som i dag finns vid familjeläkarjourer och akutmottagningar. Alla som behöver ha råd eller komma i kontakt med sjukvården kan då vända sig till sjukvårdsrådgivningen.
En av den nya sjukvårdsrådgivningens främsta uppgifter blir att hjälpa människor att vårda sig själva. Egenvård ska ersätta "onödiga" sjukvårdsbesök, är det tänkt.
De sjuksköterskor som ska arbeta vid rådgivningen är erfarna i yrket och har fått specialutbildning i telefonrådgivning. För att kunna tolka patienternas besvär rätt kommer de att ha tillgång till ett datorbaserat frågeschema.

Startar nästa vecka
Om patienten bedöms behöva akutvård kan rådgivningen rekvirera ambulans eller boka in en tid hos familjeläkarjouren.
Onsdagen den 10 september klockan 7 startar den nya sjukvårdsrådgivningen. Det telefonnummer som ska gälla är 077-11 77 111.
Irene Ferm medger att det är lite nervöst så här en vecka före premiären.
- Bara tekniken fungerar kommer det att gå bra, säger hon.
Den som vill veta mer om sjukvårdsrådgivningen kan ta del av ett informationspaket som landstinget i Gävleborg skickar ut till alla 137 000 hushåll i länet senare den här veckan. Förutom upplysningar om rådgivningen finns en nyproducerad broschyr om sjukvården i länet med i paketet. "Din guide till vården" heter den och beskriver bland annat de rättigheter och valmöjligheter man har som patient.

BJÖRN HANÉRUS