Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Rädda Erskines villa

Erskines storhet som arkitekt blir allt tydligare. Han var definitivt en av förgrundsgestalterna inom svensk arkitektur under en stor del av 1900-talet och en av de få, som blivit internationellt uppmärksammade.

Erskine var starkt berörd av den svenska naturen, vårt bistra klimat och välfärdssamhället. Hans blandning av modernism och naturromantik, kommer säkerligen att vara inspirerande för framtida arkitektgenerationer.

Då det historiska perspektivet blir tydligare, kommer nog hans betydelse, som arkitekt att växa än mer.

Erskines egen villa, belägen mitt emot Drottningholms slott, inom Ekerö kommun, har sedan hans död 2005 varit hotad av försäljning.

Familjen har inte ansett sig kunna bevara byggnaderna, som varit både bostad och arbetsplats för Erskine och hans familj.

Privat försäljning med skingrat lösöre, omgjorda byggnader och en raserad trädgård, hotade.

Erskines utsagda vilja var dock tydlig. Han ville, att fastigheten skulle bli forskarbostad och kunskapscentrum med en tydlig koppling till universitet och högskolor, gärna på internationell nivå. Villan som byggdes 1963 har betongväggar, ett maritimt kök, bastu, samt ritkontor. Det handlar om ett hus i flera plan.  

En arbetsgrupp har bildats bestående av Erskines efterlevande, Ekerö kommun, Arkitekturmuseet, Länsstyrelsen Sveriges Arkitekter, gamla medarbetare och slottsarkitekten på Drottningholms slott. Målet är att bilda en stiftelse.

Kostnaderna att förvärva fastigheten och stiftelsens bildande, har uppskattats till omkring 20 miljoner.

Genom denna samverkan och den starka viljan att bevara, inte minst av de efterlevande, kanske en lösning kan åstadkommas.

Vägen dit är säkert lång men saken är angelägen. Ett av vårt lands intressantaste villabyggen under 1900-talet kan bevaras för eftervärlden.

Inte bara som kuliss, utan mer som ett levande väsen.

Bostad och arbete i ett, alldeles som våra liv var inrättade före industrisamhället. 

(Källa: Faktablad av slottsarkitekt Erland Montgomery)

Kjell Hertzman