Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Räddningsarbete med arrangerad olycka

På lördagen kan nyfikna titta på hur räddningsarbetet vid en bilolycka går till. – Vi kommer att ringa SOS och räddningspersonalen kommer därefter att såga upp taket på bilen, säger Ove Sandert, ord­­­förande i Motorförarnas Helnykterhetsförbund Gävle som arrangerar olyckan.

Evenemanget sker vid Hagsta trafikplats, bakom Shell-macken. Strax efter klockan ett på lördagen inleds demonstrationen av olycksarbetet genom ett larmsamtal som spelas upp i högtalarna.

– Många tror nog att det är krångligt att ringa 112, och att det tar tid innan hjälpen kommer. Vi vill visa hur samtalet går till och hur räddningstjänsten arbetar, säger Ove Sandert.

Olyckstatistiken har de senaste åren sjunkit, både i Sverige och i Gävleborgs län. Trenden är färre dödsolyckor och olyckor med allvarligt skadade.

– Det går åt rätt håll, men vi vill få folk att tänka till en extra gång. Fortfarande är droger och alkohol ett stort problem i trafiken, menar han.

Det är tredje året Motorförarnas Helnykterhetsförbund genomför evenemanget i Gävle. Flera andra orter har nu hört av sig och är intresserade av upplägget.

– Det är bra att medborgarna får en verklig bild av räddningsarbetet. Då vet man lite vad skattepengarna går till, säger han.