Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Räddningspaket: 15 miljoner kronor

Gävle kommun skjuter till upp till 15 miljoner kronor för att rädda det blödande vindkraftbolaget Samkraft. Däremot blir det inga pengar till fler vindkraftverk.

Politikerna i kommunfullmäktige var på måndagseftermiddagen eniga om att stötta det regionala vindkraftbolaget Samkraft som hotas av konkurs. Kommunen skjuter till upp till 15 miljoner kronor, bland annat genom att köpa fler aktier i en så kallad nyemission.

Däremot blir det inga ytterligare pengar till fler vindkraftsatsningar. I alla fall inte i dagsläget.

– Vi tar ett steg tillbaka nu och ser om vi kan få stabilitet i bolaget. Sedan får vi se var marknaden tar vägen, men också vad de andra ägarna har för avsikter, sa kommunalrådet Carina Blank, S.

Samkraft har i dag 13 olika delägare i Mellansverige. Gävle kommun är den största med nära 20 procent av aktierna. Genom att köpa fler aktier kan kommunen sitt ägande till cirka 30 procent.

Alliansoppositionen, som tidigare var emot räddningspaketet, hade nu ändrat sig.

– Vi är beredda att gå med på nyemissionen för att rädda vad som räddas kan, sa oppositionsrådet Inger KällgrenSawela, M.

Vid en konkurs skulle kommunen riskera att förlora insatt kapital på 22,6 miljoner kronor.

Däremot vill alliansen och Sverigedemokraterna att kommunen ska avveckla ägandet i Samkraft så fort det sedan är möjligt.

– När bolaget är på fötter igen är det dags att sälja. Det finns ingen anledning för Gävle kommun att vara involverad i den här branschen, sa Per-Åke Fredriksson, FP.

Men kravet röstades ner av den rödgröna majoriteten.

Även Sandvikens kommun, som i dag äger 12,3 procent av aktierna i Samkraft, har tidigare beslutat att delta i nyemissionen med 10.9 miljoner.