Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Räddningstjänst utan styrning

Svag ledning, beslut som inte verkställs och anställda som kör sitt eget race. En revisionsrapport visar på stora brister i styrningen av Gästrike räddningstjänst. Nu ska en ny ledning strama upp verksamheten.

Revisionsfirman PWC har intervjuat anställda på alla nivåer inom räddningstjänsten och hittat en rad uppenbara brister. Granskningen beställdes av den politiskt valda direktionen.

– Det var länge sedan vi gjorde en sådan. Sedan har jag väl fått signaler om brister i organisationen, säger miljöpartisten Inger Schörling, ordförande i direktionen.

Signalerna från många av de anställda är att ledningen saknat förmåga att ta beslut, när det rått oenighet inom organisationen. Uppföljning av beslut har inte heller genomförts konsekvent.

Revisionsfirman har hittat flera fall där fattade beslut helt enkelt aldrig genomförts. Även anställda som själva suttit i ledningsgruppen har talat om ”beslutsvånda”.

Otydlighet och oklarheter om ansvarsfördelning och vad som gäller har också skapat en ryktesflora inom organisationen.

En del anställda tillåts utforma sina egna arbetsuppgifter, vilket inte alltid innebär att verksamheten utförs som ledningen tänkt sig, eller når de mål som satts upp.

– Det antyds ganska tydligt. Det kan bero på en otydlig ledning, säger Inger Schörling, som också vill peka på några positiva signaler i utvärderingen.

– Den operativa verksamheten fungerar väldigt bra, och de som jobbar i verksamheten är väldigt stolta över att tillhöra Gästrike räddningstjänst.

Nu söker räddningstjänsten både en ny räddningschef och en produktionschef.

Räddningschefen Tommy Törlings förordnande går ut i maj och han har valt att lämna sin tjänst då. Produktionschefen Lars Sigfridsson går snart i pension.

– Det som är extra viktigt är rekryteringen av de två cheferna, säger Inger Schörling.

Direktionen ska i slutet av februari fatta beslut om hur bristerna ska rättas till.

– Vi ska bli en tydlig organisation, och det gäller både direktionen, ledningen och andra chefer.

Enligt Inger Schörling har utvärderingen välkomnats av de anställda.

– Ganska positivt, det är i alla vad PWC säger. Jag tror att folk tycker att det är bra att det händer något.