Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Räddningstjänsten får täcka upp för en ambulans i kris – "kan resultera i personskada eller dödsfall"

(Uppdaterad 11.24 torsdag 21 juli) Ambulansens minskade resurser, efter den senaste tidens många uppsägningar, väcker oro bland personal hos räddningstjänsten, som får ta ett större ansvar när det saknas ambulanser.

– Ibland finns ingen ambulans och vi är ensamma på plats där människor behöver vård. Det är klart vi ska vara behjälpliga, men räddningstjänsten är begränsade i utbildning och material när det gäller vård, säger Johan Kallin Stropp, styrkeledare inom räddningstjänsten, som även jobbar extra som sjuksköterska inom ambulanssjukvården.

Läs även: Ambulanser måste ställas i sommar– men ledningen ser ingen anledning till oro

Räddningstjänsten larmas ofta på samma händelser som ambulansen. Räddningstjänstens utryckningar där de assisterar ambulansen har dock blivit betydligt fler jämfört med hur det såg ut för ett antal år sedan. Är en ambulans för långt borta går larmet automatiskt till räddningstjänsten.

– Det kan hända att vi exempelvis får rycka ut på ett sjukdomsfall i Trödje och när vi står där med en patient i dåligt skick kommer det ett larm om en olycka i södra delen av kommunen. Då ställs vi inför en situation då vi måste prioritera. Var behövs vi mest? säger Johan Kallin Stropp.

Läs även: Ambulans fick ställas i Gävle – brist på personal

Det finns tre typer av sjukvårdslarm som även räddningstjänsten kan larmas på. Det är hjälp till ambulans med transport och lyfthjälp, så kallade IVPA-larm (står för i väntan på ambulans) när ambulansen är för långt bort samt hjärtstoppslarm.

Enligt Ali Riekki, inre befäl på räddningstjänsten, var den första typen av larm 21 förra året. Hittills i år är de nio. När det gäller IVPA-larmen är de hittills i år 104. Under hela förra året var de 181. En tydlig ökning märks i antalet hjärtstoppslarm. Förra året var de 94, i år är antalet redan upp i 83.

– En liten ökning har det nog blivit. Å andra sidan har det varit mycket larm om påkörda personer också. Det kan ju också beror på att det varit fler sådana händelser, säger Ali Riekki.

Läs även: Ambulanskaoset – endast en ambulans redo i Gävle: "helt enligt schemat"

Ambulansens minskade resurser, efter den senaste tidens många uppsägningar, väcker oro, menar Johan Kallin Stropp.

– Det är uppseendeväckande att ambulansledningen eller läkaren säger att det inte ska påverka patientsäkerheten när man ställer ambulanser. Det är ju en chansning som kan gå hem men lika gärna resultera i personskada eller dödsfall på grund av försenad vård. Och de kör ju den befintliga personalen i botten.

Han vill dock inte direkt gå med på att ambulansen eller SOS medvetet utnyttjar räddningstjänstens resurser. De avtalet som finns organisationerna emellan följs och räddningstjänsten är ett komplement vid sjukdomsfall. Men han säger att det rådande läget verkligen sätter prov på organisationen.

– Det är bara en tidsfråga innan det händer nåt som inte hade behövt hända. Tanken är räddningstjänsten ska vara ett komplement. Nu förlitar man sig på att vi dyker upp. Vi har blivit en livlina när deras beredskap inte räcker till. Så var inte tanken.

Läs även: 23 har sagt upp sig från ambulansen – för att det införs jour

I en kommentar till Gefle Dagblad skriver Lars Lagerström, tillfällig tf verksamhetschef verksamhetsområde Ambulans:

– Räddningstjänsterna i länet har tillsammans medambulanssjukvården avtalat om IVPA-larmen och ambulanssjukvården har inte förändrat något i de avtalen, vårt samarbete med räddningstjänsten är fortsatt gott. Vi vet även att antalet IVPA-larm har ökat och det kommer naturligtvis att följas upp under hösten. En kontinuerlig dialog pågår även med ledningen hos räddningstjänsterna i länet och vi kommer att ha ett möte under hösten med länets räddningstjänster för att diskutera ett nytt avtal om IVPA.