Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Räddningstjänsten öppnar eget när SOS flyttar

Den sista maj stänger SOS Alarm i Gävle.

Men 112-samtalen går redan till Falun, Sundsvall, Östersund och Luleå.

Ambulanser och brandbilar dirigeras från Falun.

I september i fjol kom beskedet att Gävle är ett av tre kontor som SOS Alarm stänger. Verksamheten har krympt sedan dess; i dag sköter de kvarvarande anställda enbart säkerhets- och jourteletjänster.

Den 1 juni börjar elva av de 19 larmoperatörerna i Falun. Åtta är uppsagda.

SOS Alarm har delat upp landet i tre regioner. 112-samtalen från Gävleborg, som hör till norr, tas emot på larmcentraler i Falun, Östersund, Sundsvall och Luleå, medan all dirigering i länet sköts från Falun. Falukontoret tog över ambulansstyrningen för två veckor sedan och räddningstjänsten för en vecka sedan.

– Det har fungerat väldigt bra, tycker Freddy Hansson, tillförordnad lokal produktionschef.

Landstinget instämmer. Där var man rädda att lokalkännedomen, som avtalet kräver, skulle försämras när kontoret lämnade Gävle.

De har gjort en riskanalys och bland annat haft gemensamma utbildningar, säger Freddy Hansson. På landstinget är man inte längre oroliga.

– Vi är trygga med det, säger Petter Karlsson, avtalsdirektör.

Sedan 2007 har Gästrike Räddningstjänst haft sin arbetsledare på SOS Alarm, men sedan i tisdags sitter det inre befälet i en ny räddningscentral på brandstationen i Gävle.

Avdelningschefen Håkan Andersson och brandinspektören Anders Andersson tycker att det funkat bra under de få larm som hunnit komma.

De kan lyssna på samtalen även om de inte sitter tillsammans med larmoperatörerna och videomöjlighet är på gång.

Anders Andersson visar det nya datasystem de bygger upp, där han som inre befäl kommer att kunna ha koll i samma bild på var alla brandbilar är, larmen, fastighetsägare, vägansvariga, vattentäkter, brandposter och andra uppgifter som tidigare legat i olika system.

Företaget Tunstall har köpt trygghetslarmsmottagandet av SOS Alarm. Sedan en månad tillbaka tar Tunstall emot larmen från de runt 2 000 Gävlebor som har trygghetslarm.

– Med tanke på att det är en så stor verksamhet har det fungerat bra, säger Anneli Grönblad, verksamhetschef för natt- och larmpersonal.

De tekniska problem som uppstått har de löst.