Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Räddningstjänsten stängde farlig fest

Bristande säkerhet gjorde att räddningstjänsten stängde en ungdomfest i gamla kommunhuset i Valbo strax efter midnatt.

Annons

– Det fattades bara den anlagda branden så hade vi haft ett nytt Göteborg, säger Kennet Rosenkvist på räddningstjänsten och tänker på branden 1998 där 63 ungdomar omkom.

Det var han som stängde festen sedan polisen tillkallat räddningstjänsten. Polisen hade upptäckt att festen var på gång och att på tok för många var inne i lokalen som bara är godkänd för 150 personer samtidigt.

Kenneth Rosenkvist upptäckte dessutom att nödutgången var blockerad och att den alternativa nödutgången var helt ur funktion, plus att skyltningen var undermålig.

– Lokalen är godkänd för 150, när jag kom var det säkert 100 till inne där plus att polisen höll kvar några hundra till utanför, berättar Kenneth Rosenkvist.

– Att stänga festen var ett ganska lätt beslut att fatta. Polisen gjorde ett bra jobb som såg tll att ingen gick in och att festen upplöstes lugnt.

– Det var tråkigt för ungdomarna, men ibland måste man göra tråkiga saker.

Händelsen kommer att få följdverkningar. Gävle kommuns säkerhetsavdelning har fått information om det hela. På måndag ska Kennet Rosenkvist kontakta fastighetsägaren för att gå igenom vad som måste förbättras så att Valbos gamla kommunhus uppfyller säkerhetskraven för samlingslokaler.

– Och så hoppas jag att ungdomarna lärde så att de gör som de ska nästa gång; söker tillstånd och har legitimerade vakter som ser till att inte fler går in än det finns tillstånd för.