Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Rådhusesplanaden

en oas mitt i centrala staden med Esplanadcaféet, öppnat 1986, vid Drottninggatan. Esplanaden, som sträcker sig från Gavleån vid rådhuset till Norrtull, anlades 1873-1875 enligt Nils Ericsons förslag till stadsplan efter stadsbranden 1869. Det var tänkt att den skulle sträcka sig söderut över Gavleån till Kaserngatan, och staden köpte några av fastigheterna i den planerade sträckningen. Men planerna övergavs.
Rådhusesplanaden formgavs av stadsträdgårdsmästaren Anders Magnus Eriksson. Den är känd för sina stora blomsterrabatter med stamfuchsior som sätts ut varje sommar. På varje sida utefter hela esplanaden planterades alléer av lindar. Numera har en cykelbana anlagts längs den västra sidan.
De två stora fontänerna skapades 1880 av Carl Johan Dyfverman och skänktes till staden av grosshandlaren Anders Magnus Hedberg som hade sin bostad intill esplanaden. Den södra fontänen kröns av drottning Kristina, Karl IX:s gemål som hade Gästrikland som sitt livgeding (förläning). Den norra fontänen kröns av det mytologiska ämnet Leda och svanen, som beskriver hur Zeus förvandlar sig till en svan för att kunna lägra den sköna Leda.
Gösta Almgrens byst av Fabian Månsson sattes upp 1939, bysten föreställande Karolina Själander, skulpterad av Ida Matton, sattes upp 1942 och vid Nygatan står "Pantrar på trädstam", skulpterad 1955 av Einar Luterkort. GDJ-fonden skänkte 1986 Hans-Göran Strååts skulptur "Kasper" som räcker lång näsa åt Gävle Teater.
Musikpaviljongen, ritad av Gunnar Wetterling och skänkt av konsul C.M. Andersson, uppfördes 1924 när kung Gustav V kom till Gävle.
Platsen söder om rådhuset kallades efter stadsbranden 1869 för Södra Rådhustorget och användes för torghandel. Torget ersattes 1882 med planteringar. Den lilla fontänen, skapad av en konstnär man i dag inte känner namnet på, skänktes 1892 av konsul John Rettig. Karlström, T: Gävle stadsbild.