Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Rådhuset bättre maktboning

GÄVLE
Rådhuset kan återigen bli en symbol för det demokratiska självstyret. Efter 30 års frånvaro bör det fyllas upp av den yttersta politiska makten i kommunen och av tjänstemännen vid kommunledningskontoret. I en stad med framtidstro ska man så klart ha sina folkvalda i ståndsmässiga lokaler.

Annons
Det hävdar kultur- och fritidschefen Mats Öström i ett nytt utspel. En uppmaning till kommunledningen.
- Här blir den politiska makten synlig, säger han och slår ut med armen mot den vackra 1700-talsbyggnaden med klocktorn på taket.

Levande vision
I drömmande ordalag ser han framför sig hur man ska kunna stå vid slottstorget och vända blicken mot folkets byggnad Gefle Vapen, statens byggnad Gävle Slott eller Rådhuset, varifrån den egna staden styrs. Samtliga byggnader ska dessutom vara tillgängliga för medborgarna.
Den visionen bör vara lika levande som att Gävle ska växa till 100 000 medborgare, att stan ska vändas mot havet eller att Årummet ska vara ett naturligt stråk för gävleborna.
De nuvarande hyresgästerna Institutet för byggnadsforskning kan man säkert hitta bra alternativa lokaler för om de flyttar ut ur rådhuset, menar Mats Öström. Genom att flytta den politiska ledningen från stadshuset så påbörjas till exempel en rockad av lokalerna.

Aktuellt tidigare
Vid kommunledningskontoret har man hört tankegångarna tidigare. Kanslichefen Nils Karlsson berättar att det blev aktuellt när tingsrätten lämnade rådhuset 1993 och Vasaskolans jazz- och blueslinje flyttade in. Tekniska kontoret gjorde en utredning för att se vad det skulle kosta att rusta upp och flytta den politiska administrationen dit från stadshuset. Men summan 15 miljoner kronor gick inte att svälja i besparingstider för att ge politikerna finare lokaler. Fullmäktige sa nej 1997 och i stället flyttade byggforskningen in året därpå, på ett tioårskontrakt.
Nils Karlsson tror inte att det blir av med en flytt ens när kontraktet tar slut.

Besparingstider
Inte heller kommunalrådet Mats Ågren, s, och oppositionsrådet Kenth Lövgren, fp, tänder till på idén. Byggforskningen är en bra hyresgäst och även nu är man mitt i besparingstider. Då ger det fel signaler att satsa på politikerna, menar Kenth Lövgren.
- Själva grundidén är bra, men inte tidpunkten, anser han.
- Det är inte aktuellt nu. Men vi får pröva och diskutera vad som är mest ändamålsenligt, menar Mats Ågren.

MATTIAS JONSSON
026-15 96 12
mattias.jonsson@gd.se