Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Radikal imam fick predika i Gävles moské

Kvinnor ska stanna hemma och den som förolämpar Mohammed bör avrättas. Trots Said Rageahs radikala tolkning av koranen blev han inbjuden att prata i Gävles moské.
– Han är en välkänd föreläsare bland både somalier och ickesomalier, säger Rague Ali Youssouf som var med och bjöd in honom.

Gefle Dagblad kan nu avslöja att Gävles moské den 16 maj fick besök av shariaförespråkaren och föreläsaren Said Rageah. Att kanadensaren, ursprungligen från Somalia, står för extrema tolkningar av islam går att se via han föreläsningar på internet.

Bland annat säger Said Rageah att kvinnor ska stanna hemma så mycket som möjligt och inte lämna hemmet om det inte är helt nödvändigt. Annars utsätter hon många människor för så kallad fitnah, kvinnlig frestelse. Enligt Said Rageah skapade Gud kvinnan för hennes skönhet och det måste hon förstå. Kvinnor som klär sig i tajta jeans förstår heller inte hur oanständiga (nasty) de ser ut.

Raad Al-Duhan är son till imamen Abo Raad och bekräftar att Said Rageah var i Gävles moské.

– Men det är inte moskén som har bjudit in honom utan det var flera somalier som gjorde det. Sen vet jag att Said vid något tillfälle tagit avstånd från sina tidigare radikala åsikter.

Gefle Dagblad har inte hittat information som stödjer påståendet att Said Rageah tagit avstånd från sina tidigare radikala uttalanden.

– Om han sagt så om kvinnan så är det inte något jag ställer mig bakom, säger Rague Ali Youssouf som engagerade sig i mottagandet av Said Rageah i Gävle.

Enligt Raad Al-Duhan ska föreläsningen i Gävle ha handlat om tålamod och moral.

– Gävle moské har ett tänk som är sunt och demokratiskt. Sånt snack förekommer aldrig här.

Försöker Gävles islamiska center ha koll på vilka som får predika i moskén?

– Den frågan måste du ställa till personerna inom Gävles islamiska center, säger Raad Al-Duhan.

Gefle Dagblad har inte lyckats få tag på någon från Gävles islamiska center. Däremot säger Rague Ali Youssouf att de fick ett godkännande av dem att bjuda in Said Rageah.

– Men jag har faktiskt aldrig hört om de uttalanden som du läser upp fast jag har lyssnat ganska mycket på honom, säger Rague Ali Youssouf.

Said Rageah tycker också att avrättning är ett rimligt straff för de som vill lämna islam eller förolämpar Mohammed eller Jesus (profet inom islam). Han vill också poängtera att man bör hålla sig ifrån icke-muslimer och att det inte är bra för barn att vara mer än en kort tid hos icke-muslimer.

– När vi bokade in honom var inte det här något vi visste om, säger Rague Ali Youssouf.

På facebook har Said Rageah två fansidor med totalt nästan 100 000 följare och även där har han en tydlig uppfattning om hur man ska bete sig. Män som inte stoppar sina kvinnor från att ha kontakt med andra män via sociala medier kommer till exempel aldrig att komma i närheten av paradiset.

– Said Rageah är en föreläsare med väldigt många kloka idéer. Om man bara tar en minde del av ett uttalande kan det tolkas på ett helt annat sätt, säger Rague Ali Youssouf och syftar till att Said Rageah föreläsningar ofta är mellan en och två timmar.

Enligt bloggaren Torbjörn Jarlerup ska Said Rageah ha gjort en Sverigeturné i maj där han även besökt Örebro, Borlänge och Eskilstuna.

UTTALANDEN FRÅN SAID RAGEAH

LEDARE:

Vilken sorts islam förkunnas i Gävle moské?

LÄS ÄVEN:

TV: Al Ganas om sin hyllning till IS-krigare

Ali Al Ganas har inte längre någon formell roll i moskén

Ledare: Moskén har ett ansvar

Moskén: "Vi har blivit knäckta"