Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Raggarbilar väcker irritation på söder

Mullrande motorljud av raggarbilars framfart på Söder under helgtid väcker både irritation och förtjusning. Nu vill folk som bor på Södra Kansligatan att motortrafik förbjuds under nattetid.

Carlgustaf Gustafsson är en av de som bor i ett av höghusen på Södra Kansligatan. Under tio års tid har han beskådat långsamma raggarbilar med dånande motorer från sin balkong.

– Det har blivit värre. Bilarna har blivit fler och är större. Det ekar så in i helvete mellan husen när de gasar på. Ljudet går rakt igenom kåken. Folk tycker det är förskräckligt, säger Carlgustaf Gustafsson.

Han har sedan länge tröttnat på oväsendet som han påstår börjar under fredags-, lördags- och söndagskvällarna och pågår långt in på nätterna.

– Polisen kommer hit ibland men det händer ingenting. Vi är horribelt trötta på att det alltid är liv här. Ett förbud mot motortrafik mellan 22 och 05 tror jag är den bästa lösningen, säger Carlgustaf Gustafsson.

På den stora parkeringen på Slottstorget har kommunen redan infört ett liknande förbud. Där är parkering av bilar förbjuden nattetid. Även då handlade det om att stoppa högljudda bilar.

Men trafikpoliskommissarien Ulf Carnerius tror av erfarenhet inte att ett förbud hjälper de som bor på Södra Kansligatan.

– Att folk bryter mot lagar och förordningar är ingen nyhet. Vi beivrar brotten i den mån det går, men polisen kan inte stå och vakta på en och samma plats hela tiden. Vi har många andra uppgifter att sköta också, säger Ulf Carnerius.

– Markägaren, i detta fall kommunen, måste bygga bort problemet, tillägger han.

Men lösningar som bommar som låses nattetid tror inte trafikingenjören Gösta Nordqvist vid Tekniska kontoret på.

– Folk måste kunna parkera utan att riskera att bli inlåsta och de som bor där måste kunna ta sig hela vägen fram till sin bostad, säger Gösta Nordqvist.

– Ett förbud mot motortrafik skulle vara möjligt, men jag tror det är svårt att hitta en lösning som fungerar för alla, tillägger han.

Raggarklubben Woodpeckers ordförande Lisa Fahlström håller med om att det brukar köras raggarbilar på Södra Kansligatan på helgerna.

– Men det har inte blivit värre. Det ökade intresset i Sverige har gjort att bilarna har blivit dyra. Färre har råd att köpa en amerikanare. Det var mer bilar förr, säger Lisa Fahlström.

Raggarklubbens ordförande bor själv mitt i Gävle.

– Om man bor mitt i stan så får man stå ut med lite oväsen. Om man inte kan det så får man flytta ut på landet, säger Lisa Fahlström.

Som raggare känner hon sig ideligen utpekad som boven i dramat. Hon påpekar att moderna snabba bilar blir allt vanligare, men deras motorljud och högt spelande musik är det ingen som klagar över.

Raggarna tänker inte flytta sig från stadens gator.

– Vi vill åka där människorna finns precis som alla andra. Vi har efterfest i bilarna medan andra går hem och stör sina grannar. Om ett förbud införs på Södra Kansligatan, då åker vi på andra gator i stället, säger Lisa Fahlström.