Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Räkna med debatt om Västerbågen

I april ska kommunfullmäktige klubba den nya översiktsplanen för Gävle stad.
Men det kan bli debatt in i det sista, åtminstone om Västerbågen.

Arbetet med den nya översiktsplanen har pågått sedan 2005, men nu har mark-, miljö- och planberedningen till slut gett klartecken efter att ha filat på formuleringarna i den nya planen i flera månader.

Det betyder dock inte att det är politisk enighet om allt i den nya översiktsplanen, säger kommunalrådet Per Johansson, S:

– Jag kan tänka mig att det blir diskussion åtminstone om Västerbågens förlängning och om Slottstorget, säger han.

Översiktsplanen handlar om framtiden för Gävle fram till 2025. I planen pekar man ut var man kan bygga ytterligare 6  650 bostäder, varav några redan är på gång innan planen antagits.

Man pekar också ut nya industriområden, nya vägar och nya järnvägssträckningar och markerar vilka områden som är har så stort kulturhistoriskt värde att de ska skyddas för framtiden.

Mest omdiskuterat i hela planen är förslaget att förlänga Västerbågen från Fridhem, förbi Åkermans kulle vid Högskolan och fram till Teknikparken. Men trots att flera hundra personer protesterat mot förslaget finns det med i den version som nu ska antas av fullmäktige.

– Jag är positiv till att möjligheten att bygga vägen finns kvar. Men man ska använda fyrstegsprincipen innan man bygger den. Alla andra möjligheter att styra över trafiken till E4 ska vara uttömda först, säger Per Johansson.

Även Slottstorget, som Per Johansson också tror kan bli en stridsfråga in i det sista, har i översiktsplanen nu markerats som ett strategiskt område. Det betyder att man flaggar för att delar av Slottstorget kommer att kunna bebyggas, men man säger inte exakt var.