Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Räkna med hjälp utan rut

/
  • Rodi Misto går första året på det naturveteskapliga programmet på Vasaskolan och brukar dyka upp på Mattecentrums räknestuga.
– När man sitter hemma och pluggar kan man fastna, det är bra att ha hjälpen tillgänglig, säger han.
Erik Ljungberg är en av flera volontärer som kan förklara.

Varför köpa läxhjälp när det finns gratishjälp att få?

I går kväll dök drygt tio elever upp på Matte­centrums räknestuga i Vasaskolan.

Annons

Sedan årsskiftet har även föräldrar till gymnasieelever rätt att göra rut-avdrag för läxhjälp. Beslutet föregicks av en het debatt där kritikerna befarar att läxhjälp kommer att bli en klassfråga.

Men det finns gratis läxhjälp att få för gymnasieelever i Gävle, i alla fall när det gäller matematik. I går slog den ideella föreningen Mattecentrum återigen upp dörrarna till sin mattestuga på Vasaskolan. Och som vanligt dök det upp en hel del elever, däribland Rodi Misto går första året på det naturvetenskapliga programmet på Vasaskolan.

– Det här är en bra möjlighet att få hjälp. Om det är uppgifter som man har fastnat på eller inte hann fråga sin lärare om på lektionen så kan man komma hit. Här kan man också få tips om andra sätt att tänka, säger han.

Josefine Strand går i åttonde klass på Stigslundsskolan och är där för allra första gången. Hon har följt med kompisen Ella Brodin som varit där ett par tisdagar.

– Jag pluggar inför ett no-prov. Man kan koncentrera sig bättre här än hemma, förklarar hon.

Ella Brodin räknar procenttal och tycker, precis som Rodi Misto, att det finns en poäng med att få mattematiken förklarad av fler personer än sin ordinarie lärare.

– Vi blev tipsade att gå hit av vår egen mattelärare, säger hon.

En av volontärerna som hjälper kvällens ungdomar heter Erik Ljungberg. Till vardags jobbar han som ingenjör på Sandvik och fick upp ögonen för Mattecentrums verksamhet via en tidningsartikel.

– Jag tyckte det var en bra grej. Nu har jag tecknat upp mig för att vara här varannan tisdag, säger han.

Annons