Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Räkna med iskallt nyårsfirande

Stockholm (TT)Det blir en fin, men mycket kall nyårsafton enligt SMHI:s beräkningar.

- Det gäller att pälsa på sig både halsduk, vantar och mössa om man ska gå ut, säger meteorologen Sten Laurin.
Han berättar att det med största sannolikhet blir uppehållsväder i nästan hela landet.
- Vi förväntas oss ingen nederbörd. Möjligen kan det komma små mängder snö i Lapplandsfjällen. Det ser heller inte ut som om det skulle bli annat än svaga vindar över hela landet.
Sten Laurin säger att det vid middagstid på nyårsaftonen väntas bli cirka 15 grader kallt i Götaland och mellan 15 och 20 minusgrader i Svealand och södra Norrland.
- I norra Norrland kan det bli under 25 grader kallt.
TT: Vid tolvslaget?
- Det är svårt att säga när det gäller Götaland. Möjligen lindras kylan lite grann framåt kvällen på grund av ett molntäcke. Det blir då mellan fem och tio grader kallt.
- Kommer å andra sidan inte molnen in som vi tror blir det fortsatt kallt, 15 minusgrader eller ännu kallare, säger Sten Laurin.
Enligt SMHI får nyårsfirande dalmasar räkna med att ta på sig extra varma kläder om de ska gå ut och skjuta raketer.
- Vid tolvslaget kan temperaturen ha sjunkit till mellan 20 och 25 grader kallt. Lokalt kan det till och med bli ännu kallare. I inre Lappland lär temperaturen ligga på minus 30 grader. Det gäller alltså att klä på sig ordentligt om man ska gå ut.
Enligt Sten Laurin bör dock inte nyårshelgens väder ställa till med några allvarliga trafikproblem.
- Det här är inget väder som medför trafikproblem. Snön till exempel, blir ju kärvare ju kallare det är och bjuder då mer motstånd.