Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Räkna med rösten!

Ibland när jag läser Lars Gustafsson hör jag hans röst. Det händer ­ibland också att jag hör en röst som inte är författarens när jag läser en roman.

Annons

Senast det hände var när Camus’ ”Främlingen” invaderade mig under några försommardagar, dagarna före regnveckan före midsommar. Den rösten var inte Camus. Han kunde inte svenska. Det var inte heller översättaren Jan Stolpes röst. Snarare var den en blandning av röster till en, mansröster med viss släpighet och heshet, lite för långsam för att behaga och alldeles lämplig för min läsning av ”Främlingen”. Senaste numret av Ord&Bild handlar om detta, om röster och om hur tonfall kan eller inte kan överflyttas från ett språk till ett annat. Vilket det kan. ”Epilogos”, den avslutande sviten i Inger Christensens diktsamling ”Det” (1969), finns i tidskriftsnumret i en alldeles nödvändigt fin översättning av Marie Silkeberg. Enbart den översättningen är anledning att köpa ett exemplar av Ord&Bild.

00-TAL tar sig an finlandssvensk litteratur och utgåvan är ett under av behövlig läsning. Texter som räcker en kvart och en timme, alldeles lämpligt länge, således i sommarbestyr och förhoppningsvis fickor av ledighet som kan brukas till att ta reda lite mer om Tua Forsströms skrivande och Kjell Westös romanarbete.

Som om det inte vore nog med tidskriftsgenerositeten har också Glänta i årets första nummer så pass många givande artiklar att det kan bli ont om tid om samtliga tre tidskrifterna ska läsas under den, för de flesta, alltför korta semestern. Skulle jag peka på något i Glänta som är oundgängligt, är det brevväxlingen mellan Witold Gombrowicz och Bruno Schultz.

Ibland när jag läser tidskrifter, tänker jag att det är där man får vara med. Där finns ett direkt tilltal med en skönt inbjudande självsäkerhet, en självsäkerhet när det gäller att ta plats i det offentliga samtalet, den del av det offentliga samtalet som är ett gemensamt arbete för medborgarskap, ett bildande civilisationsprojekt.