Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Rakt in i kassaskåpet

Bolagsverket måste vara ett av de mest oansvariga verk som finns inom det statliga området. Makarna Gunnel och Lennart Lundström i Lindome fick sitt företag West Emballage AB kapat av en 35-åring som via en målvakt kom över 1,65 miljoner kronor, makarnas pensionspengar. Det var inte första gången som fastigheter eller företag kapats och det beror på en förunderligt naiv inställning hos myndigheterna - och i det här aktuella fallet också hos SE-banken (SEB).

Bolagsverket har infört förenklade registreringsrutiner vilket gjort det möjligt att mycket enkelt ta över ett företag. Det har bara krävts en anmälan om ägarbyte och ett förfalskat protokoll från bolagsstämman där en ny firmatecknare namnges för att Bolagsverket ska registrera uppgifterna.

I fallet med makarna Lundströms bolag kunde den 50-årige målvakten gå runt till tre SEB-kontor och få ut 1,65 miljoner - trots att han alltså var alldeles ny som firmatecknare och trots att bolagets ordinarie bankkontor inte anlitades. Inga frågor ställdes på bankkontoren vilket bland annat innebär att banken inte följde reglerna för att förhindra penningtvätt.

SEB-banken nekade i det längsta till att ha något ansvar för att pengarna betalats ut och det var först sedan makarna Lundström genom advokat hotat att gå till domstol som banken gav sig. De 1,65 miljonerna har återbetalats. Huvudmannen för kapningen har i dagarna dömts till sex års fängelse och tio års näringsförbud. Han är grovt kriminellt belastad och hade förberett liknande kupper mot två andra företag. Detta stoppades genom polisens ingripande.

Det är självklart att kriminella i branschen snabbt får reda på vilka möjligheter som uppstår. När Bolagsverket införde de nya reglerna försvarades de med att näringslivet önskat förenklingar. Det är säkert riktigt men att lämna dörrarna på vid gavel in till kassaskåpen på företag är under inga omständigheter försvarbart. Och det är naturligtvis inte SEB-bankens bristande kontroll heller.

Finansinspektionen ser allvarligt på det som inträffat men ingriper inte mot banken som lovat bättre kontroller. Bolagsverket fortsätter registreringen utan kontroll av insända uppgifter vilket självfallet ger fortsatta möjligheter för kapningar. JK har ännu inte tagit ställning till Bolagsverkets ansvar.

GD 4 AUGUSTI 2008