Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ralf rycker in

GÄVLE
Ralf Sundbom går vant och hämtar pallen hemma hos Margareta Engberg. Snabbt har han lyft ner gardinstången, trätt på den nya gardinen tillsammans med Margareta Engberg och hängt upp den.

Annons
- När man är över 80 kan man inte klara allt, då har man den hjälp man kan få, säger hon som själv är 82 år.

Beröm och lovord
Hon öser beröm och lovord över Ralf Sundbom, fastighetsskötare i bostadsrättsföreningen Sätra. Han hjälper henne inte bara med sådant som kräver att man klättrar på stege, något hon inte klarar längre, utan även med till exempel soporna när hon var dålig.
- Han är fantastisk.
- Han kommer på en gång när man behöver ha hjälp, och jag törs fråga, säger hon.
Sedan Ralf Sundbom började för två år sedan har HSB-föreningen köpt en fjärdedel av hans arbetstid, två timmar om dagen, för att äldre ska få hjälp med ett handtag hemma.
- Jag hjälper till med allt säger Ralf Sundbom. Laga persienner, bära i väg glas och papper till återvinningen åt den som inte orkar själv.

Efterfrågad
Den här morgonen har han bytt glas i en tavla. Saker som personen annars fått vänta på att släktingar eller bekanta skulle ha kunnat hjälpa till med.
- Jag har sluppit att gå ut med hundar än så länge, ler han.
Han säger att det bor äldre i mer än hälften av de 155 lägenheterna. Med tiden har han fått allt mer att göra. Förutom att hjälpen är efterfrågad spar reparationerna pengar åt föreningen. Hans eget jobb blir också mer omväxlande.
- Det här är bra, så här skulle alla föreningar ha, tycker han och berättar att de har haft studiebesök.
Föreningen har också ett kontaktombud i varje hus, som kan följa med till sjukhuset till exempel berättar han.

Ett steg längre
Ralf Sundbom gör sådant som inte hemtjänsten gör. HSB i Dalarna har tagit ett steg längre skriver Dagens nyheter. De som städar trappor i Borlänge städar även pensionärernas lägenheter och handlar ibland. I två föreningar i Falun ska HSB:s anställda på försök hänga tvätt, följa med ut, handla och städa åt de pensionärer som väljer bostadsbolaget i stället för kommunens hemtjänst.
ANNA BAGGE