Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Rallyfest vid Jernvallen i februari

Om en dryg månad är det dags igen för SM-rally i skogarna runt Sandviken.

Den 17-18 februari avgörs anrika Vinterpokalen, årets andra deltävling i det svenska mästerskapet.

Annons

Arrangerande Sandvikens MK är i full färd med förberedelserna. Tävlingscentra är förlagt till Göransson Arena och tävlingsledaren Kalle Andersson avslöjade en riktig ”godbit” när klubben höll presskonferens i onsdags.

– Första sträckan, på fredagskvällen, körs på och omkring Jernvallen. Vi hoppas på publikfest, säger Kalle.

En specialsträcka nästan mitt inne i stan är en dröm för de flesta rallyarrangörer. Nu kommer det bli verklighet.

– Ett unikt tillfälle att kunna se svenska eliten utan att behöva ta sig ut i skogen. Perfekt till exempel för barnfamiljer och vi kommer även att ha speaker så att publiken hela tiden får tillgång till tider och placeringar, berättar Andersson.

Sträckan vid Jernvallen blir den enda på fredagen. Lördagen bjuder därefter på sju sträckor i två etapper – en på förmiddagen och en på eftermiddagen. Banan sträcker sig både norr och söder om Sandviken (med bland annat en publiksträcka på Årsunda motorstadion).

All service på tävlingsbilarna sker inne på Göransson Arena. Det blir två tillfällen under lördagen och som åskådare kan man följa mekandet på isen eller från läktaren.

– Vi planerar också för en extra festlig prisutdelning. Mer säger jag inte i nuläget, fortsätter Andersson.

Att arrangera SM-rallyt är ett jättearrangemang. Omkring 300 funktionärer kommer att jobba idéellt de båda dagarna och såväl säkerhet som miljö har högsta prioritet under tävlingen.

Vinterpokalen är en av de äldsta rallytävlingarna i landet och det är 14:e tillfället som den har SM-status. Första gången var 1967, då med värmlänningen Anders Kulläng som totalsegrare.

Minst 10 000 åskådare beräknas närvara. Rally är en stor publiksport och med hela den svenska eliten på plats ökar förstås intresset ytterligare.

Vintern har ju varit lite darrig hittills. Hur ser förutsättningarna ut vad beträffar vägarnas kvalité?

– Bättre än man kan tro, det finns is på specialsträckorna och prognosen lovar minusgrader den kommande tiden, avslutar Kalle Andersson.