Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Rånad blev själv anhållen

GÄVLEDet 24-åriga butiksbiträdet överfölls: den ene rånaren hotade honom med kniv, den andre med pistol, uppgav han för polisen. Om han inte öppnade säkerhetsboxen skulle rånarna "sprätta upp honom".

Under onsdagen, i samband med ett förhör, var det 24-åringen själv som anhölls.
- Han är anhållen som misstänkt för stöld alternativt grov förskingring, säger Micael Dahlberg, kammaråklagare.
Enligt en hypotes som nu utreds var rånet mot bensinstationen i Sätra i början av juni falskt, påhittat av 24-åringen vid en tidpunkt då säkerhetsboxen innehöll en ovanligt stor summa pengar.

Inte mer än 50 000
Olika uppgifter finns om bytets storlek, men summan överstiger inte 50 000 kronor. Husrannsakan har genomförts utan att några pengar har återfunnits, enligt uppgift till GD.
24-åringen har hittills inte gjort några som helst medgivanden. Han nekar till brott, och närmare detaljer om vad han uppgivit under förhör saknas.
Men tidigt fanns misstankar att allt inte stod rätt till med 24-åringens berättelse. Det bekräftar Johan Svahn, chef för Statoilmacken i Sätra.
- Det var mycket som inte stämde. Det har varit svårt att hålla masken, säger han till Gefle Dagblad.
En detalj var anmärkningsvärd. På grund av skiftgång tömdes inte säkerhetsboxen vid samma klockslag som i normala fall. Vid tidpunkten för det påstådda rånet fanns mer pengar än normalt i boxen. Ett förhållande som butiksbiträdet kan ha känt till.

Inga tidigare problem
Det har inte varit några problem att ha 24-åringen som anställd före den inträffade händelsen. Sedan förra sommaren, då han sommarvikarierade, har han arbetat extra vid behov under året. Nyligen tillträdde han ett vikariat på bensinstationen, berättar Johan Svahn.
Under torsdagskvällen hölls ytterligare förhör med 24-åringen. Under helgen kommer jouråklagare att besluta om han ska försättas på fri fot eller begäras häktad.

MATS HEDSTRÖM