Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Rånades i svarttaxin

GÄVLE
Anders blev rånad på 12 000 kronor och sin mobiltelefon i en svarttaxi i Gävle i helgen.

Annons
-När jag satt mig i bilen körde de ut ur stan med en jäkla fart. Sedan var jag helt i deras våld. Jag tänkte: Låt dem ta skiten så jag kommer härifrån helskinnad, säger han om den skrämmande upplevelsen.
Anders kommer från en ort i Dalarna och var i Gävle för första gången i helgen. Företaget han jobbar på bjöd på mat och dryck på Vip-läktaren vid Slottstorget, och han satt där hela kvällen.

Erbjöds skjuts
Vid ett-halvtvåtiden på natten mot söndagen skulle han gå till Hotell Gävle där han hade ett rum.
Han gick vilse och när han stannade för att fråga om vägen kom två män fram och erbjöd honom skjuts.
Anders hoppade in i deras roströda Mercedes, och det var definitivt sista gången Anders åker med någon han inte känner.
-Aldrig mer, inte under några som helst förhållanden, säger han med eftertryck.
Mercedesen åkte ut ur stan och stannade efter en stund på en Statoilstation där de två männen i bilen tvingade Anders att tanka med sitt kontokort. Därefter stal de hans plånbok. Troligen såg de när han slog in koden, för några timmar senare var kontot tömt på nästan 12 000 kronor.

Spärrade sitt kort
Dessutom tvingade de två männen till sig Anders mobiltelefon innan de lämnade av honom vid en busshållplats någonstans utanför stan.
-Jag gick i flera timmar. Till slut var jag på Brynäs, det stod på en skylt.
När Anders kom till hotellet spärrade han genast sitt kort. Men det var för sent. Kontot var redan tömt på först två gånger 5 000 kronor, sedan ett uttag på 500 kronor och ett på 400 kronor samt ett kortköp på 490 kronor.
Enligt Rolf Gustafsson vid Gävlepolisen är rånet det tredje i samma stil i år.
-Just det här att de kör till en bensinmack och tvingar honom att tanka, det har hänt åtminstone två gånger tidigare sedan årsskiftet, säger han.
Anders har kunnat lämna ett ganska bra signalement på de två rånarna till polisen. Han uppger att de troligen är polacker.

Fotnot: Anders heter egentligen något annat.

MAGNUS LUNDQUIST