Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Rånare möttes med ilska

GÄVLE - Jag blev så förbannad att jag slog saxen i disken och sedan slet jag av rånaren ena handsken.
Anne-Charlotte Lindberg som driver Lottas Närbutik på Bergsgatan tillsammans med sambon Håkan Vestlund, utsattes för ett rånförsök på söndagseftermiddagen klockan 15.10.

Annons
- Vi hade inga kunder i butiken så jag var också i de bakre delarna av butiken, säger Håkan Vestlund. Det plingade till och jag gick till kassan när en man kom emot mig och riktade en pistol mot bröstet på mig.
Håkan tryckte på överfallslarmet samtidigt som han ropade på Anne-Charlotte.
- Jag gjorde alla fel som ett rånoffer kan göra, menar Håkan Westlund.

Rånaren, i 25-30 årsåldern, sa bara fem ord: "Pengar och cigaretter. Larma inte".
När rånaren inte fick gehör för sina hot försvann han från platsen ner mot Gammelbroplan. Mannen hade en svart- och grårutig kavaj och en grå tröja med huva. Trots intensiva spaningar av flera polispatruller har den misstänkte rånaren inte gripits.
- När han kom in i butiken hade han tröjan uppdragen till näsan, säger Håkan. Men det var ett dåligt skydd.
- Jag kommer inte att glömma de svarta ögonen som stirrade på mig, berättar Anne-Charlotte. Men samtidigt kanske han inte glömmer mina ögon för jag stirrade tillbaka och riktigt kokade av ilska.

Troligen blev rånaren paff när han möttes av det hårda motståndet. 30 minuter före rånet hade Anne-Charlotte varit ensam i butiken. När Håkan kom till butiken strax senare såg han en mystisk person stående utanför butiken. Troligen var det rånaren.
- Vi har samlat personalen och berättat för dem vad som hänt, säger Håkan. Och vi har uppmanat dem att inte agera på det sätt som vi gjorde.
Det här var tredje gången som Lottas Närbutik utsattes för rånförsök.
- Det här var första gången som vi personligen råkade ut för ett rån, säger Anne-Charlotte. Tidigare har våra anställda råkat illa ut.

Vid det senaste rånet för fyra år sedan kom två män in i butiken och hotade personalen med en skarpladdad k-pist.
Den gången greps rånarna och en av dem dömdes till fem års fängelse.
Under de senaste veckorna har flera rån inträffat i Gävle där vapen figurerat.
- Men jag anser inte att vi har många riktiga vapen i omlopp, säger Göran Lyrberg, länsvaktbefäl. Det kan lika gärna vara kopior av riktiga vapen.

Jörgen Larsson