Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Rånet skrämmer grannarna i Trödje- samverkar igen

GÄVLE
Ingen har gripits för det det råa överfallet på en 58-årig man i Trödje under natten till måndagen.

I går vårdades 58-åringen fortfarande på sjukhuset i Gävle för sina skador.
Trödjebon hade nyligen sålt en vedklyv och hade därför mycket kontanter i hemmet. Polisen utesluter inte ett samband mellan rånet och försäljningen.
- Det kan det vara, men det är inget som vi vet, säger Stefan Hall, polisens presstalesman.
Rånbytet blev 15 000 kronor och två skjutvapen.
58-åringen bor i Trödje, en mil norr om Gävle.
Under tisdagen var det meningen att en en MC-patrull skulle genomsöka småvägarna i området för att upptäcka ett eventuellt flyktfordon som parkerats i en övergiven lada eller under ett träd, och på så sätt undgått att upptäckas av den spanande helikoptern.

Avtryck kollas
Det kommer att dröja en tid innan de avtryck som tekniska roteln säkrade på brottsplatsen har körts i de centrala registren. Man visste i går fortfarande inte om avtrycken tillhör rånarna, 58-åringen själv eller någon annan. Det inre spaningsarbetet handlade bland annat om att kontrollera vilka personer som är på fri fot eller inlåsta.
Att polisen redan nu säger sig ha gott hopp om ett gripande tyder på att 58-åringen lämnat uppgifter som pekar åt ett visst håll.

Tankeställare
Gunnel och maken Anders Svensson är 58-åringen närmaste grannar, även om det skiljer gott och väl 300 meter mellan deras hus.
De vaknade av att 58-åringen blödande och med bakbundna händer väckte dem vid ettiden på natten.
- Han var skärrad. Han var alldeles trasig efter att ha gjort motstånd för att försöka skydda sitt, säger Gunnel Andersson, som säger att hon fått sig en tankeställare av det som hände.

Båtstölder
Även om makarna alltid har bott i sitt hus har de inte utsatts för brott. Det har varit båtstölder i närheten och både grannarna och polisen nämner överfallet i Arbrå för två år sedan.
Man har pratat med varandra och på byn om att inte ha stora summor pengar hemma. Vanligtvis har inte 58-åringen det heller, tror Anders Svensson.
- Nu kommer bysamverkan förmodligen att tas upp igen, säger han, och berättar att den legat nere en tid.

Äldre drabbas inte mer
Enligt närpolisen i Gävle är äldre som bor ensligt på landet inte mer utsatta för brott än andra. När äldre drabbas handlar det ofta om att man lurar sig in i deras bostäder för att stjäla, snarare än om grova överfall.
De två rånarna var maskerade med rånarluvor. När de inte var nöjda med de 15 000 kronor som fanns i huset tvingade de 58-åringen att öppna vapenskåpet och stal hans båda gevär.
Rånarna band 58-åringens händer och misshandlade honom svårt innan de flydde. Under tisdagen var det inte klart när han kunde lämna sjukhuset.
MATS HEDSTRÖM
026-15 96 39
mats.hedstrom@gd.se