Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Rapace i ny huvudroll

Det blir Noomi Rapace som spelar huvudrollen i filmatiseringen av Augustprisvinnaren ”Svinalängorna”.

Redan tidigare har det stått klart att Pernilla August kommer att göra sin debut som långfilmsregissör – men nu är det alltså klart att Rapace, aktuell som Lisbeth Salander i ”Män som hatar kvinnor” spelar huvudrollen.

– Noomi har någonting alldeles speciellt. En blandning av ett barns naivitet och en mogenhet och en oerhörd integritet, säger Pernilla August till TT Spektra.

– I den här berättelsen ska den här kvinnan vara i centrum. Noomi känns helt rätt.

”Svinalängorna” skrevs av Susanna Alakoski och är en delvis självbiografisk beskrivning av en finsk familjs försök att anpassa sig till och överleva tillvaron i Sverige på 1970-talet.

Leena, som ska spelas av Noomi Rapace, Sveriges just nu hetaste kvinnliga skådespelare, minns i vuxen ålder tillbaka på en uppväxt med värme men också med alkoholmissbruk och våld.

Boken har sålts i mer än 400 000 exemplar i Sverige och den belönades med Augustpriset.

– I filmen berättar vi i två plan, ett i nutid och ett som ser tillbaka på 1970-talet, säger Pernilla August.

Noomi Rapace har avböjt att kommentera sin medverkan i ”Svinalängorna”. Att det blev ”Svinalängorna” som blir Pernilla Augusts långfilmsregidebut beror på att hon drabbades av boken när hon läste den.

– Det är viktigt att berätta sådana här historier, om missbruk och barn som far illa, men som också klarar sig. Så när jag fick en förfrågan var det inte svårt att säga ja.

Pernilla August har längtat efter att få regissera långfilm.

– Redan när jag var 16 och var med i ”Giliap” kände jag att dom verkade ha så kul, dom där som stod bakom kameran.