Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Rapport från Mässan

Annons

Tiotusentals är vi, personer i olika funktioner, som strosar, irrar och går målmedvetet mellan montrar och boktravar på Bok & Bibliotek i Göteborg. En vecka har gått sedan folket i landet valde representanter till våra representativa församlingar och måhända kan eftertanken få oss att tänka:

– Varför förenklade vi, när vi borde ha förstått den komplicerade situation vi befinner oss i?

Vid ett antal framträdanden här på mässan har således uttrycket ’varför förenkla när vi kan komplicera’ prövats och åhörarna har med eftertankens vackra uttryck nickat medhåll.

Vid ett tillfälle hade jag förmånen att läsa högt för ett 50-tal åhörare ur Elfriede Jelineks förord till Stig Dagermans ”Tysk höst”. I bruset från montrar och högtalare, bokmarknadens rop, skapades en stund av stort allvar och gemenskap via Jelineks ord:

”/.../Man kan inte uppehålla den, tiden, och man kan inte hålla sig i tiden, den är inget handtag. Man kan förgås i tiden, eller redan vara förgången, trots att man fortfarande lever i en närvaro som inte har någon vaktpost så att man skulle kunna se den uppifrån och vaka över den, en vaktpost som ingen har väntat på. Den har kommit ändå. Med säkerhet kommer också det man inte väntat på. För tiden spelar det ingen roll./.../” (Ur förordet till ”Tysk höst”, Norstedts, översättning Aimée Delblanc, sidan 7.)

Mässrapport, ja det är den sortens nära nog tillfälliga möten, mellan en högläsande, åhörare och text som är bokmässans – som mynnar ut i rännilande samtal, samtal som tas upp dagen efter och kanske året som kommer, i en just komplicerad väv av text och liv – själ. Emellanåt hör vi att mässan enbart är kommers och yta, men min erfarenhet efter mer än 15 mässor är att mässan är ett torg där mångfalden framträder på ett hoppfullt och idéhalstrande sätt, en plats för eftertanke och koncentration för att möjligen orka handla en smula klokare i vardagens allt annat än enkla sammanhang.

Bengt Söderhäll