Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Rapport från obygden

Annons

Hallå i civilisationen! Här har ni mig – en dödsföraktande utrikeskorrespondent – med senaste nytt. Men korrespondenserna kommer varken från Afghanistan eller Darfurprovinsen. Nej, min utsatta stationering i världen är ett par mil utan för Bollnäs. I Arbrå, hos svärmor. Men det KÄNNS som mörkaste Afrika.

Här finns inga moderniteter (ja, toalett och dusch har de så klart) så jag kan bara hoppas att texten går fram. Den skrivs på en tio år gammal NEC-dator med Windows 98 och kommer att skickas till redaktionen med hjälp av ett supersnabbt 56k-modem (!)

Häromdagen var vi på ”Grillnatta” inne i Bollnäs. De stora barmarnas och de höga midjornas stad. Gubbarna ser medtvingade ut och har rutiga kortärmade skjortor och hög midja på. Tanterna är sommarstugesolbrända och har gigantiska tuttar! Tillsammans sitter de sedan och blir fulla på öl i plastglas och njuter av den nedgående hälsingesolens sista strålar. Och bredvid sitter vi – jag och Camilla. Erik Segerstedt från EMD (fatta vad stort!) sjunger på stora scenen och det grillades i varje gathörn (där av namnet på festivalen).

I dag har vi haft det ännu trevligare och trampat oss fram på en nedlagd järnväg i Delsbotrakten. Jag trampade mest, men hela familjen var med på dressinen. Ni vet en sådan där röd järncykel som rusar fram på skenorna. Banan mellan Ljusdal och Hudiksvall slickar landskapet i vida tungrörelser i med- och motlut, i regn och sol, genom tunnlar och längs med sjöar. Eller en sjö specifikt faktiskt – Södra Dellen. Och banan kallas populärt också för just Dellenbanan.

Vi hade hyrt vår dressin en halvdag och vi hade matsäck med oss. Och fan va kul det var. Gud vad underbart! Är det något ni ska göra innan ni dör så är det detta. Visst, det är lite svettigt att cykla på räls i två och en halv mil men det är värt varje tramptag. Man kan stanna och bada på flera ställen längs med banvallen, och vid ett ställe finns det till och med kafé och restaurang.

I sommar har vi varit på såväl Gröna Lund som i Rom men båda dessa ställen står sig slätt mot dagens dressinäventyr. Lustiga huset och Panteon, Blå tåget och Sixtinska kapellet får ursäkta – Dellenbanan vinner med hästlängder. Ta en tur du också kära läsare – om du någonsin hamnar i Delsbo, där man hyr dressinerna – grillnatta i Bollnäs däremot, kan du hoppa över.

Fredrik Nilsson

Krönikör på GD Nöje

freddenilsson75@hotmail.com