Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Rara växter vid Testeboån

Årets blomstervandring gick till Testeboåns naturreservat. Här växer den fridlysta sällsynta ormbunken Safsa.
– En sydlig och västlig art som har sin enda utpost här, säger Ove Lennström.

Vädrets makter var inte med vid årets blomstervandring. De båda ledarna, Åke Malmqvist och Ove Lennström har under sina fem tidigare år bjudit på strålande sol. I år ett envist strilande regn som säkert fick många att stanna hemma. En tapper deltagare var Ann Hagermo, biologilärare som vill hålla sina kunskaper i trim.

– Jag brukar följa med på de här vandringarna, säger hon.

Testeboåns naturreservat är unikt med sina ädla lövträd i en bård längs med ån. En väl utmärkt promenadstig följer lövskogsbården och gör området lätt tillgängligt. Här växer ask, ek, lind och lönn tillsammans med många mer ovanliga växter. Att det är ett skyddsvärt område kan man se på att här finns indikatorarter som lunglav, menade Åke Malmqvist.

– Det är arter som pekar mot att området har stora naturvärden, betonade han.

Safsan, som är en speciell och ovanlig ormbunke växer i direkt anslutning till vattnet, och ofta finns den tillsammans med hampflockeln, som när den blommar senare på säsongen har rosa blommor. Ove Lennström berättar om lavfloran som är unik med jättelav på några askar och sedan finns olika gelélavar och bladlavar däribland en av de mest sällsynta, elfenbenslaven.

Naturvårdare Bernt Moberg som följde med berättade lite om ån och det omfattande restaureringsarbetet för att få tillbaka ädelfiskarna, lax och öring. Speciellt laxen har börjar komma tillbaka de senaste åren, även om det dröjer några veckor innan de första kan fångas i laxfällan nedströms naturreservatet.

– Kontrollerna av laxfiskarna började redan 1983, men först 1998 fick vi den första laxen, säger han.

Ove Lennström och Åke Malmqvist hann också berätta om de mer vanliga växterna och träden där Åke Malmqvist lyfte fram sälgen och videarterna. Viktiga växter för de pollinerande insekterna och sälgen har utsetts till årets träd 2009 av Svenskas Botaniska föreningen.

– Utan videarterna och sälgen får vi inga pollinerande insekter och det kommer att påverka våra trädgårdar och odlingar, påpekade han.

Nu försöker man påverka enskilda skogsägare och skogsbolag så att videarterna och sälgen sparas vid olika skogsåtgärder.

Trots det miserabla vädret blev det en trivsam vandring vid Testeboån och Ann Hagermo var nöjd.

– Det här har varit riktigt lärorikt med så kunniga ledare, framhöll hon.