Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Rätt av rektorn, tycker de flesta

Olof Leijonhufvud gjorde rätt när han tog initiativ till att stänga de bloggar som elever känt sig kränkta av. Det verkar de flesta av Borgarskolans elever tycka. De är överens om att inga nedvärderande uppgifter hör hemma på internet.

– Det är dåligt att sprida rykten om andras dåliga vanor. Det skapar fördomar när inte allt är sant, säger David Grönblad som går tredje året på handelsprogrammet och tycker att det på skolan funnits ett intresse av att veta vad som stått i bloggarna som en del elever känt sig kränkta av.

Bloggarna som fått de omskrivna eleverna att må dåligt har bland annat innehållit anspelningar på sex och fått skolans rektor Olof Leijonhufvud att reagera. När han hörde från lärare att skolans elever spridit falska, kränkande rykten om varandra i bloggar på nätet tog han kontakt med bloggadministratörerna för att få stopp på det.

En tjej som inte håller med om att rektorn gjorde rätt är Anna Mosell i HP3C. Hon tycker att det som skrivits i bloggarna inte var tillräckligt grovt, och vill påpeka att det inte bara var rektorn, utan att det även finns elever som har anmält bloggarna.

Annas klasskompis Jonas Persson Wallin bloggar inte men läser en del bloggar ibland. Han tror inte att de som skrivit bloggarna menat allvar med allt de skrivit, och inte heller velat skada någon.

– Rektorn gjorde rätt, men samtidigt måste bloggarna få finnas. Så länge man tar hänsyn till personlig integritet och skriver vardagligt är det okej. Det är när det blir kränkande som det blir för mycket, tycker han.

Heidi Åslund i HP2T har en blogg, men skriver inte om skolan utan mer om hennes fritid och egna tankar. Hon brukar tänka på att folk kan ta illa upp av det hon skriver.

– Man ska inte skriva skit om andra om det inte är sant, säger hon.

De flesta vet vad som kan skada när det hamnar på en allmän sida på internet, tror Christoffer Tidsjö som också går andra året på handelsprogrammet. Han har bloggat förut, men har numera tappat intresset och slutat. Han har inte läst någon av ”borgisbloggarna”, men tycker att man ska kunna blogga om nästan vad som helst.

– Det är okej att blogga om det man tycker så länge andra inte kan ta åt sig på ett negativt sätt, säger han.