Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Rätt klädd till finaste festen

/
 • Mikael Jönsson, som driver butiken Uncle Frank, klär sig helst elegant till nyår.
 • Snygga skor är oumbärligt för en stilig look.
 • Per Nilsson driver en modeblogg för män. Han menar att en mörk kostym alltid är ett säkert kort om klädkoden är diffust angiven på inbjudan till festen.
 • En snygg kostym är ett säkert kort till nyårsfesten.
 • Johan Henriksson är delägare i butiken Fico i Gävle. Hans tips till män är att ha mer roligt.
 • Variera vitskjortan med manschettknappar.
 • Tommy Hällgren jobbar som säljare på modebutiken Ascot i Gävle och även han tycker att en mörk kostym är ett säkert kort för nyårskvällen.
 • Accessoarer kan lyfta upplevelsen av kläderna. Manschetter är till exempel en detalj som har börjat bli populärt igen.
 • Mikael Jönsson driver butiken Uncle Frank. Han säger att ett vanligt misstag män gör är att ha för mycket färger på sig. Hellre elegant diskret än att vara
 • Det som har blivit signifikant med nyår är ju flugan. Tycker man att det blir för uppknäppt med fluga, så kan man lämna den hemma och ha uppknäppt i kragen och kanske ta på sig ett par manschettknappar i stället.
 • Men om det inte finns en klädkod på festen så får man ju göra som man vill. Då kommer det förmodligen inte att vara överklätt. Man kan ta på sig ett par mörka kostymbyxor, blå eller vit skjorta och svart kavaj och en fluga till det.

Nyårsfesten väntar runt hörnet. Stilfrågorna kanske hopar sig. GD gör ett försök att reda ut en del oklarheter som män kan fastna i. Till vår hjälp har vi tagit ett knippe stilsäkra män.

Annons

Per Nilsson från Sandviken och Ockelbo är kommunikationschef hos Moderaterna. Han driver också en herrmodeblogg med tusentals besökare om dagen. Nu tipsar han om kläder för nyårsafton. Han föddes 1982 i Sandviken. När han började mellanstadiet flyttade han med familjen till Ockelbo och gick på Rabo skola och senare Perslundaskolan.

Fortfarande bor föräldrarna kvar i Ockelbo kommun, men nu i Klubbäcken i Lingbo.

– Jag är ganska ofta uppe och besöker dem. Jag umgås också mycket med mina kompisar från Ockelbo. Men de har nästan allihop flyttat till Sandviken, Gävle och Stockholm., säger han.

Sedan hösten 2010 har han och sambon Lydiah Wålsten haft en blogg som dagligen lockar mellan 1 000 och 1 500 besökare.

– Jag har alltid varit intresserad av kläder. När jag var yngre försökte jag vara trendig. Men efter universitetet blev jag mer intresserad av den klassiska stilen: Kostymer, slipsar och flugor, kläder som man kan ha på sig nu och om 20 år. Det tidlösa modet, som också bloggen handlar om.

Han menar att kläder har en stor betydelse för människor.

– Kläder är intressant eftersom det är en del av oss och den tid vi lever i. Jag tror det säger något att det diskuteras mycket och intresserar så många.

Han beskriver svenskarna som ett trendkänsligt folk som gärna klär sig moderiktigt.

 – På svenska familjebilder kan man se att ungdomar klär sig tvärtemot föräldrarna. I Italien däremot klär sig ungdomarna mer som föräldrarna.

 Vilket tips ger du en man som ska klä sig för nyårsafton?

– Det beror på vilket tillfälle det handlar om. Men generellt finns ingen anledning att tona ner sig på nyårsafton. Ta det roligaste och finaste du har, det som du inte vågar använda så ofta.

 Finns det något som funkar överallt?

– En mörk kostym med slips eller fluga - eller om man har tur och äger en smoking så är smoking något som kan anses väldigt klassiskt. Mitt tips är man ska ha vit näsduk i stället för en med många färger till sin mörka kostym på nyår för att få det mer formellt. Slipsen kan däremot ha hur många färger som helst.

Annons