Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Rätt låt vann! Grattis, Malena!

Wow! Det räckte ända fram! Jag är jublande glad! Nu tror jag banne mig att SAIK spurtar sig till SM-final också.

Jokern Malena Ernman är klar för Europa-finalen i Moskva (med semifinal den 12 maj och föhoppningsvis final fyra dagar senare) och jag kan känna hur alla människor i Sandviken känner sig stolta. Tomas Ledin är inte ensam längre på tronen som stans musikaliska stolthet i schlagersammanhang.

Även om Malena var favorittippad, jämte undanskuffade Måns Zelmerlöw, så blev jag mäkta överraskad att hon ändå skulle vinna. Popoperan ”La Voix” är ju onekligen en låt som det går att ha skilda åsikter om, vilket uppenbarligen också de olika jurygrupperna hade.

Men det går aldrig att protestera mot svenska folkets val (full pott) och i ärlighetens namn fanns det inget bidrag som i mitt tycke var bättre än ”La Voix”. Sen fick den så kallade expertjuryn (som hade Ernman som endast åtta) tycka vad den ville.

Det kan bli både fågel eller fisk i Eurovision Song Contest, men det är kanon att sångfågeln från Sandviken i alla fall får visa upp sig inför hela Europas tv-publik.

Flitige låtskrivaren Fredrik Kempe hade tre ess med sig i leken och med ett av dem plockade han hem storvinsten efter en otroligt rafflande final. Ett tag hade jag faktiskt givit upp chansen att Malena skulle vinna

Jag vet att stabila Malena, som svarade för ett ännu vassare framträdande än i delfinalen, njuter för fulla muggar över sin triumf men något överdrivet festande blev det inte i natt. Redan i dag på förmiddagen tar hon ett flyg till Frankfurt i Tyskland för att börja jobba ”på riktigt” igen. Men Moskva-äventyret är hon ändå redo för, fullt ut. Och fattas bara annat med hela operabranschen bakom sig.

Att Caroline af Ugglas blev tvåa gläder en Janis Joplin-fan, särskilt som hon begåvades med näst flest röster av folket. EMD kom trea, efter att ha fått rätt höga poäng av såväl tv-publik som jury.

Sämre gick det ju för Måns Zelmerlöw, bara en fjärdeplats för Zelmerlöw, trots att han fick högst poäng av juryn.

Den internationella juryns röster gav sin tolvpoängare till Sarah Dawn Finers svulstiga ballad ”Moving On” och tian till Caroline af Ugglas. Man kan ju fråga sig om det är ett dåligt tecken att Malena Ernman bara fick en poäng ”internationellt”?

Sämst gick det tyvärr för unga Molly Sandén, som hamnade på sista plats med futtiga två poäng. Hoppas hon tar bakslaget på rätt sätt och att sångcoachen Johan Jämtberg från Helges tröstar henne riktigt ordentligt. Bara att ta sig till final var ju en prestation.

”Det kan bli både fågel eller fisk i Eurovision Song Contest, men det är kanon att sångfågeln från Sandviken i alla fall får visa upp sig inför hela Europas tv-publik.”