Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

”Rätt och fel dödar kreativiteten!”

Som 19-åring startade hon sitt eget klädmärke som spred sig över världen. Nu vill hon att vi ska sy våra egna kläder. Johanni Sandén träffar Jenny Hellström Ruas från Hofors. Aktuell med boken ”Sy! Från hood till skjortklänning”.

Sommaren 2008 beslutade Jenny Hellström sig för att lägga ner sitt klädmärke med samma namn efter tolv år. Hon var bara nitton år när hon startade märket som hon lyckades få ut till över 15 länder runt om i världen och som producerade 40 000 plagg per år. Men en producent som sakta drog ner ekonomin och en annalkande finanskris fick Jenny att ta beslutet att avsluta sitt drömprojekt.

– Jag är stolt över att det var en dröm, om än ganska diffus, jag hade som 13-åring som jag lyckades förverkliga och ta väldigt långt. Hade allt flutit på som det skulle så hade jag fortsatt men jag kom till ett vägskäl där jag blev tvungen att välja mellan att belåna mig för att satsa eller lägga ned och göra någonting annat. Det var en fantastisk resa men den var menad att sluta där, säger Jenny Hellström.

Efter att klädmärket lades ned så började det drälla in mejl till henne från folk som ville ha tag på hennes kläder. Men eftersom hon inte satt på något lager av sina kläder fick hon idén att sammanställa en bok om hur man syr sina egna Jenny Hellström-plagg. Sagt och gjort, nu är boken klar och fylld med beskrivningar av hur man syr hennes klänningar, blusar, byxor, kjolar och jackor.

– Det är spännande att lägga över den kreativa processen på kunden. Då kan de anpassa plaggen till sin egen kroppsform och personliga smak. Boken är till för alla, både för den som har sytt förut och för den som inte gjort det. Killar kan också sy ur den här boken, de kan till exempel sy till sin tjej i present, säger Jenny Hellström.

Hennes förhoppning är att folk ska skaka av sig rädslan för att sy sina egna kläder.

– Sömnad har ett dåligt rykte om sig att det blir fult om man gör det själv. Men varför måste det vara så perfekt och rakt? Det är ju charmigt när det syns att du gjort det själv. Man ska släppa rädslan för att det kan bli fel. Rätt och fel dödar verkligen kreativiteten. Poängen med boken är att den ska vara så tillåtande som möjligt.

Jenny Hellström började själv sy sina egna kläder under sin uppväxt i Hofors. Som tonåring experimenterade hon friskt med att blanda fuskpäls med jeanstyg, rutigt med prickigt och blankt med matt. Några killar i skolan kallade henne skämtsamt för kökshandduken på grund av en väst av köksrutigt tyg hon gjort men annars bemöttes hennes kreativitet med positiva reaktioner. Speciellt hemifrån.

– Min mamma, mormor och farmor har alla stickat och broderat. Hantverket har alltid funnits där i släkten. Kläder är också ett sådant lättillgängligt uttrycksmedel när man är tonåring. Men det var kreativiteten i att sy sina egna kläder som gjorde att jag fortsatte även när jag blev äldre, säger Jenny Hellström.

Som 18-åring flyttade hon till Örebro för watt studera design och marknadsföring. Det var då hon började sy och sälja sina kläder vilket snabbt rullade på och blev mer och mer.

– Det passade mig att starta något eget direkt och inte gå en lång utbildning innan. Man riskerar att slå i huvudet flera gånger på vägen men det var bra för mig att göra på det sättet, säger hon.

I Stockholm fixade hon en källare att sy i, hon hyrde montrar på stora modemässor runt om i Europa för att sprida sitt märke över världen och blev med tiden en del av det som många pratar om som det svenska modeundret.

– Jag läste någon undersökning som rankade Sverige till ett av världens mest kreativa länder. Nyckeln till det tror jag ligger i att vi har haft det så bra här, vi har haft råd, vi har känt att det funnits möjligheter. Och där man ser möjligheter föds ju kreativiteten, säger Jenny

De senaste åren har Jenny, som konsult och handledare, fått hjälpa andra kreativa själar som är i liknande sits som hon själv en gång varit.

Hon har mycket hon vill genomföra i framtiden, men tycker det är skönt att inte jobba i samma hysteriska tempo som under åren hon hade sitt klädmärke.

– Jag har så mycket idéer som jag vill förverkliga, de bara rusar ur huvudet och jag försöker strukturera dem och ta en sak i taget. Tidigare hade jag hoppat in i projekten direkt, men nu njuter jag mer av att se det blom- ma istället. Det är en fantastisk känsla.

Min mamma, mormor och farmor har alla stickat och broderat. Hantverket har alltid funnits där i släkten. Kläder är också ett sådant lättillgängligt uttrycksmedel när man är tonåring.