Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Rätt vård dröjde - kvinna dog

En 83-årig kvinna, medtagen av brist på mat och vatten, avled medan hon skickades mellan den psykiatriska och medicinska akuten.
Psykiatrin i länet har anmält hennes död till socialstyrelsen för granskning enligt Lex Maria.

Kvinnan, som också var somatiskt sjuk, kom till ett korttidsboende efter att ha varit på en psykiatrisk avdelning på grund av nedstämdhet och begynnande demens.

Där ville hon varken äta eller dricka och skadade sig själv även på andra sätt. Till sist skickades hon med ambulans till psykakuten, där man såg att hon var i så dåligt skick att hon måste ha medicinsk hjälp.

De skickade henne till medicinakuten, men hon ville inte ta prover och skickades därför tillbaka till psykakuten.

När proverna var tagna fick hon åka tillbaka till medicinakuten, där hon avled medan hon väntade på en ny bedöming. Anmälningsansvarig läkare konstaterar att akutbesöken pågått från eftermiddag till midnatt, vilket troligen kunde ha förhindrats om akutmottagningarna hade samarbetat bättre. Det är dock osäkert om kvinnan överlevt med snabbare hjälp.