Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Rättegång i Thailand dröjer

SANDVIKEN
Den 21-årige man från Sandviken som misstänks för sexuella övergrepp mot en sexårig flicka i Thailand är nu åtalad.
Tidigast i mitten av september kan han dock förvänta sig att bli hörd i domstol.

Annons
Sedan nyår sitter han häktad i fängelset i Chiang Mai. Hans svenske försvarare, advokat Kaj Axlund, är just hemkommen från Thailand där han träffat sin klient.
- Han mår efter omständigheterna väl, men det är trångt i fängelset. Han tvingas dela en två gånger tre meter stor cell tillsammans med tre andra fångar, säger Kaj Axlund.
21-åringen misstänks för sexuellt utnyttjande av underårig samt försök till våldtäkt av flickan.
- Han erkänner sexuellt utnyttjande. Däremot förnekar han bestämt våldtäktsförsök, säger Kaj Axlund.

"Ingen stöd"
Han säger att flickan till en början inte heller lämnade några uppgifter som tydde på våldtäktsförsök.
- Det var när flickan hördes en andra gång på inrådan av sin mamma som det kom upp. Men det finns ingen teknisk bevisning som ger stöd åt misstankar om försök till våldtäkt, säger han.
I Thailand har Kaj Axlund träffat 21-åringens thailändske advokat och samrått om upplägget av försvaret. Under vistelsen har han vid tre tillfällen fått träffa 21-åringen. För det krävs speciella tillstånd som inte är helt lätta att få, berättar han. I övrigt är 21-åringens kontakter med omvärlden mycket begränsade.
- Han har i stort sett inga. Det är bara ibland han träffar sin thailändske försvarsadvokat. Telefon är helt uteslutet. Men han har haft besök av en brittisk missionär någon gång, säger Kaj Axlund.
Om 21-åringen fälls för sexuellt utnyttjande väntar fängelse i upp till två år. Fälls han även för våldtäktsförsök är straffskalan sju till 20 år.
- Jag utgår från att han blir fälld för sexuellt utnyttjande, men hoppas att han ska kunna bli frikänd vad gäller försök till våldtäkt, säger Kaj Axlund.

Sämre rättssäkerhet
Men utgången är svårare att förutse i Thailand eftersom processreglerna skiljer sig avsevärt från dem i Sverige.
- Det innebär en mycket sämre rättssäkerhet för den misstänkte. Till exempel får vi i försvaret, trots att åtal nu är väckt, inte kännedom om flickans berättelse förrän hon har hörts i domstol. I Sverige får man ju däremot fortlöpande ta del av allt material.
Reglerna gör att försvaret, Kaj Axlund och den thailändske kollegan, inte kan kontrollera flickans uppgifter eller förbereda något motförhör.
Efter rättegången kan den fängslade 21-åringen få vänta länge på sin dom.
- Det förekommer uppgifter om att det kan gå både ett och två år, säger Kaj Axlund.
Det var i slutet av förra året som 21-åringen greps efter det misstänkta övergreppet på en restaurang.
21-åringen ska då ha ertappats av en servitör när han våldförde sig på den sexåriga flickan på en toalett.
Mannen är tidigare ostraffad. Han är dock polisanmäld för sexuellt ofredande sedan han i november förra året ska ha "försökt pussa" en elvaårig flicka på en finlandsfärja.
- Det föreligger en polisanmälan om en händelse som ska ha inträffat. Men han är inte dömd för något. Han har ett fläckfritt förflutet, säger Kaj Axlund.

Sofia Öhlander
026-27 75 92
sofia.ohlander@gd.se