Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Rättegång ställdes in sedan åklagaren flytt

En inställd rättegång i september i fjol ska granskas.
”Halsstarrigt”, tyckte chefsåklagaren Krister Waern om domaren Karl-Johan Cavallins agerande.

Dagen före rättegången i september i fjol kom en kammaråklagare, Ann-Charlotte Båhlman, fram till att ett mål hon övertagit inte var klart att gå till domstol med.

Det fanns fortfarande personer som polisen borde förhöra.

I värsta fall skulle annars dessa personer förhöras första gång inför domstolen, vilket rimmade illa med reglerna för hur en rättegång ska gå till, ansåg hon.

Åklagaren ringde upp domaren i målet, Carl-Johan Cavallin. Men denne ville inte genast ställa in rättegången. Det fick Ann-Charlotte Båhlman att infinna sig nästa morgon, men bara för att informera rätten om att tänkte gå i pausen – vilket hon också gjorde.

Då fick rättegången hur som helst ställas in eftersom den inte gick att genomföra utan åklagare.

Detta är i korthet bakgrunden till att Justitieombudsmannen, genom chefs-JO Mats Melin, på eget initiativ dragit igång en granskning av om de inblandade hanterat allt rätt. Han begärde att åklagarkammaren i Gävle skulle ge sin syn på saken.

Ann-Charlotte Båhlman skrev i sitt yttrande att hon fick tag i domaren på telefon när denne föreföll vara på väg att åka hem.

Domaren avfärdade henne snabbt med att säga att han inte tänkte ställa in målet. Hon kände sig nu frustrerad och rådgjorde med sin chef. Denne, Krister Waern, gav rådet att åklagaren skulle inställa sig, anföra så kallat hinder mot att rättegången hölls och sedan lämna den.

Chefsåklagaren Krister Waern skrev ett eget yttrande. I det bekräftade han Ann-Charlotte Båhlmans uppgifter och kallade även domarens agerande för halsstarrigt.

Domaren Carl-Johan Cavallin ombads lämnade sin syn på saken i ett telefonsamtal med JO. Av JO:s anteckningar framgår bara att domaren och åklagaren hade olika uppfattningar.

Varken Ann-Charlotte Båhlman eller Carl-Johan Cavallin ville lämna några ytterligare kommentarer i går.