Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Rätten måste pröva studieskuld

GÄVLEEn kvinna från Gävle ville få sin studieskuld hos CSNavskriven.Men ärendet tog så lång tid att hon hann betala av hela skulden. Därför vägrade kammarrätten ta upp ärendet för behandling.Nu har regeringsrätten konstaterat att det var fel och att kvinnan ska få sin sak prövad.

Annons
Studielån får avskrivas i fall då det föreligger synnerliga skäl som till exempel sjukdom eller att betalningsförmågan är nedsatt.
Det var i december 1997 som kvinnan ansökte hos CSN om att få sin studieskuld avskriven. Först i juni året därpå behandlades ärendet hos CSN som gav henne avslag.
Man ansåg inte att det fanns tillräckliga skäl för att skriva av skulden. Kvinnan valde att driva saken vidare och överklagade till kammarrätten.
Skulden var betald
Gävlekvinnan har under tiden gjort löpande inbetalningar och skulden var därför slutbetald innan kammarrätten tog upp hennes ärende.
I december 1998 avskrevs målet i kammarrätten som inte ansåg att det gick att pröva ärendet eftersom skulden redan var betald.
Det fanns, hävdade man, inget lagligt stöd för att återbetala det som redan betalts av skulden.
Gick till regeringsrätten
Kvinnan yrkade att beslutet skulle upphävas och att
målet skulle återföras till kammarrätten för prövning och frågan gick därför vidare till regeringsrätten som nu yttrat sig.
Enligt regeringsrätten finns det inga regler om återbäring av redan inbetalade belopp.
- Denna omständighet kan emellertid inte medföra att den enskilde saknar rätt till återbäring om det vid en prövning av frågan om avskrivning av studielånet visar sig att återbetalning skett med för högt belopp, skriver regeringsrätten som därmed bollar tillbaka ärendet till kammarrätten för fortsatt handläggning.

KARIN BERGKVIST
026-27 75 98
karin.bergkvist@gd.se