Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Rattfylleri skadar och dödar många

En massa skor utan ägare var utställda i regnet vid Rådhustorget på onsdagen.

– De representerar alla dödsoffer i trafiken som rattonykterheten tagit, säger Billy Nilsson från KRIS, som i samarbete med bland andra NTF och MHF uppmärksammade Trafiknykterhetens dag i går.

Sedan 2002 har omkring 1 000 människor mist livet och 10 000 skadats svårt på grund av rattfylleri.

För tionde året i rad genomfördes dagen som de inblandade aktörerna hoppas ska kunna sätta fokus på konsekvenserna av att vara onykter bakom ratten.

Polisen är en del i satsningen och har extra många nykterhetskontroller.

Polisens kontroller visar att det har skett en positiv utveckling vad gäller alkohol i trafiken sedan 2007. Andelen nyktra förare har ökat från 99,71 procent 2007 till 99,75 procent 2011.

– Men fortfarande dör folk på grund av rattonykterheten, säger Billy Nilsson.

KRIS, Kriminellas revansch i samhället, var den enda organisation som fanns på plats vid Rådhustorget i går.

– Men vi står här också för MHF:s och NTF:s räkning. Vi delar ut information och svarar på frågor. Tyvärr hade vi väldig otur med vädret, säger Billy Nilsson.

Varje timme dygnet runt kör i runda tal 500 rattfulla i svensk trafik, enligt MHF, Motorförarnas helnykterhetsförbund. Utöver detta finns ett förmodat stort mörkertal av drograttfylleri, som förra året utgjorde cirka 43 procent av alla anmälda rattfylleribrott.