Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Råttor på golvet i skolkök

Råttor och möss på golvet i skolköket och oförpackade livsmedel som bereds bredvid disken. Det är vardagen i skolköket på Gullhedsskolan i Järbo. Nu kräver bygg- och miljöförvaltningen att åtgärder vidtas.

GD har i flera tidigare artiklar berättat om Tallkottens förskola i Järbo som var i så kraftigt behov av renovering att den fick stängas när arbetsmiljön visade sig kunna vara skadlig för barn och personal.

När bygg- och miljöförvaltningen gjorde en inspektion på skolan den 11 mars upptäcktes allvarliga brister i köket. Inspektören noterade att golv, väggar och inredning var slitna och trasiga, något som ökar risken för kontaminering av livsmedel, skriver inspektören i sin rapport.

Det framgår att kakelplattor var skadade och otäta vilket gör att golven blir svåra att rengöra. Men i rapporten lyfts även ett annat problem fram. I en av punkterna skriver inspektören att man misstänker att råttor eller möss kan ha tagit sig in i köket genom hålen i golvet.

Sammanlagt blev det sex punkter med olika brister. De flesta handlar om att anläggningen är gammal och sliten, men också om dålig ventilation och att oförpackade livsmedel bereds på samma utrymme som det diskas.

Bygg- och miljöförvaltningen har vid flera tidigare inspektioner noterat samma brister, men ännu har inga åtgärder vidtagits. Därför krävs nu att en underhållsplan upprättas och uppvisas före den 11 april. I den ska datum för åtgärder redovisas.