Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Rättvisan når längre

Röda khmerernas härjningar i Kambodja hör till de förbrytelser som är svårt att förstå omfattningen av; 1,7 miljoner dog under skräckväldets år på sjuttiotalet. Vilka drivkrafter får en regim att våldföra sig på människor i en sådan monstruös omfattning?

Den ytterst ansvarige, ledaren Pol Pot, tvingades aldrig besvara sådana frågor inför skranket. Han dog innan rättvisan hann ikapp honom.
Nu avslöjar Ekot att USA 1998 i hemlighet hade planer på att låta Sverige, som ett av flera tänkbara länder, ställa Pol Pot inför rätta, men att inviterna fick kalla handen från Stockholm. I skrivande stund finns det många frågetecken kring planerna och de svenska bevekelsegrunderna. Men nog känns det märkligt att via Ekot ta del av Justitiedepartementets skrivningar om att Pol Pot skulle utsättas för ”olaga frihetsberövande” om han fördes till Sverige?
Ironiskt nog är folkrätten ibland förbrytarnas bästa värn mot rättvisan.
Men trots allt har rättvisan tagit viktiga kliv framåt på den internationella arenan. I den internationella brottmålsdomstolen ICC finns numer en permanent tribunal för att åtala personer för brott mot mänskligheten, folkmord och krigsförbrytelser. Sedan 2006 verkar också en internationell tribunal i Kambodja för att skipa rättvisa.
Flera i ledargarnityret under Pol Pot sitter häktade. Andra åter är sedan länge döda...