Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Razzia mot byggföretagare

En byggföretagare i Gävle misstänks för ekonomisk brottslighet i mångmiljonklassen.
I förra veckan togs datorer och bokföring i beslag.
– Jag kan inte kommentera så mycket, säger Staffan Edlund, ekoåklagare i Uppsala.

43-åringen har under en längre tid funnits högt upp på listan över företagare i Gävle som misstänkts för omfattande ekonomisk brottslighet.

Under förra veckan hade utredarna bestämt att tillslaget mot honom skulle genomföras.

43-åringen och hans byggföretag fick påhälsning av polis som tog datorer, dokument och enligt vad GD erfar även något slags bokföring i beslag.

Ytterligare en man greps och anhölls.

Båda släpptes senare men misstankarna gäller alltjämt grovt skattebrott.

Fallets åklagare, Staffan Edlund, var förtegen när GD kontaktade honom i samband med razzian.

– Det råder förundersökningssekretess. Därför kan jag inte kommentera så mycket.

Men 43-åringens bakgrund är synnerligen intressant och enligt vad en källa uppger kan ett åtal komma att gälla uteblivna skatteinbetalningar för flera miljoner.

– Bolaget har omsatt miljoner. Inga skatteinbetalningar har redovisats. Allt har varit svart i den här verksamheten, säger uppgiftslämnaren.

Den andre mannen som greps har tidigare kopplingar till ett mc-gäng. Det kan förklaras av tidigare rättsfall i 43-åringens bakgrund som visar på umgänge med kriminella, men även att detta lett till företagaren själv blivit en måltavla.

Under 2007 framträdde han till exempel som brottsoffer under en rättegång i hovrätten i Sundsvall. Bandidos hade pressat honom på pengar. Tre personer fälldes för grov utpressning.

43-åringen anmäldes under 2006 för trolöshet mot huvudman. Fem företagare i Mellansverige anlitade honom som konsult.

Men 43-åringen lurade, enligt anmälan, snart av dem 280 000 kronor genom att visa upp falska fakturor från påhittade estländska företag.