Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Razzia mot byggföretagare

En byggföretagare i Gävle misstänks för ekonomisk brottslighet i mångmiljonklassen.
I förra veckan togs datorer och bokföring i beslag.
– Jag kan inte kommentera så mycket, säger Staffan Edlund, ekoåklagare i Uppsala.

Annons

43-åringen har under en längre tid funnits högt upp på listan över företagare i Gävle som misstänkts för omfattande ekonomisk brottslighet.

Under förra veckan hade utredarna bestämt att tillslaget mot honom skulle genomföras.

43-åringen och hans byggföretag fick påhälsning av polis som tog datorer, dokument och enligt vad GD erfar även något slags bokföring i beslag.

Ytterligare en man greps och anhölls.

Båda släpptes senare men misstankarna gäller alltjämt grovt skattebrott.

Fallets åklagare, Staffan Edlund, var förtegen när GD kontaktade honom i samband med razzian.

– Det råder förundersökningssekretess. Därför kan jag inte kommentera så mycket.

Men 43-åringens bakgrund är synnerligen intressant och enligt vad en källa uppger kan ett åtal komma att gälla uteblivna skatteinbetalningar för flera miljoner.

– Bolaget har omsatt miljoner. Inga skatteinbetalningar har redovisats. Allt har varit svart i den här verksamheten, säger uppgiftslämnaren.

Den andre mannen som greps har tidigare kopplingar till ett mc-gäng. Det kan förklaras av tidigare rättsfall i 43-åringens bakgrund som visar på umgänge med kriminella, men även att detta lett till företagaren själv blivit en måltavla.

Under 2007 framträdde han till exempel som brottsoffer under en rättegång i hovrätten i Sundsvall. Bandidos hade pressat honom på pengar. Tre personer fälldes för grov utpressning.

43-åringen anmäldes under 2006 för trolöshet mot huvudman. Fem företagare i Mellansverige anlitade honom som konsult.

Men 43-åringen lurade, enligt anmälan, snart av dem 280 000 kronor genom att visa upp falska fakturor från påhittade estländska företag.