Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Recension: Alkberg är en äkta hjälte

Mattias Alkberg / Södra Sverige: 3/5
Solen: 4/5
Söders Källa: 6 december

Annons

Det här med tajming och en andra chans... När Alkberg släppte sitt senaste projekt Södra Sverige inför valet i september var den frenetiska politikpunken som en ångande kulspruta på barrikaderna. Till och med Molotovvänstern måste ha kippat efter andan. Men med regeringsskiftet kallnade Södra Sverige. Men plötsligt, med ett nyval i mars efter tisdagens dramatik i budgetomröstningen och SD:s maktdemonstration, blev Södra Sverige högaktuellt igen.

Alkberg är en äkta hjälte, det finns få i artistsverige som har så mycket ryggrad och integritet som honom. Möjligtvis Thåström.

Det är väldigt mycket folk på Söders Källa som får ta del av Alkbergs politiska ställningstagande. Jag vet inte hur många gånger jag har sett honom sedan Bear Quartettiden. Sex? Åtta?

Mellansnacket är laddat, tal om allt från neofascister till hur superfin publiken är.

Men mellansnacket hörs bättre än sången, den når inte fram riktigt i mixen. Det är bitvis en väldigt punkgrötig ljudbild, vilket är synd eftersom Alkberg är en textförfattare av rang. Tvåminutersexplosionerna från senaste albumet är kärnan i setet där vi även bjuds på gästsång av dottern Julia.

Men Alkberg ruskar inte om mig lika mycket ikväll som han brukar.

Orsaken heter Solen.

Gävles Solen har extremt bra sångljud, texterna skär genom publiken - som dessutom hänger med i allsång flera gånger. När hörde ni en Gävlepublik sjunga allsång till ett lokalt band sist? "Vandraren" med Nordman?

Visst låter det Kent innan Kent blev tjenis med hela Sverige i och med "Vapen och ammunition", men Solen har en helt egen krydda i blandningen - en låt som "Låt mig gå" har en Black Sabbathtyngd som heter duga. "Estelle" är något av det mest indiepoetiska ett Gävleband har skrivit sedan Di Levas "Läk min själ". "Till dom som bryr sig" och "Förlorare" är glitterpopsbarn födda av en postrocksmamma och en hardcorepappa.

Jag diggar Alkberg och har världens respekt för honom. Men ikväll var det Solen som sken starkast.

Erik Süss