Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Citronstekt gös med rosmarin

Annons

För 4 personer

1 gös på cirka 1,5 kg

2 citroner

1 kruka färsk rosmarin

1 liten gul lök

50 g smör

1 tsk flingsalt

1 krm vitpeppar

Att äta till:

kokt potatis

ärtor

citron

1. Skär bort huvudet och sprätta upp fisken på buksidan fram till analöppningen. Ta ut inälvorna men var försiktig med kniven så inte gallblåsa eller tarminnehåll läcker ut. Skölj noga i kallt vatten. Fixar du inte jobbet, be fiskhandlaren om hjälp.

2. Snitta några gånger i fiskens skinn. Salta och peppra såväl utanpå som i bukhålan. Skär rosmarinkvistarna från plantan. Tvätta och skiva citronerna. Skala och dela löken i bitar. Stoppa in drygt hälften av rosmarinen i buken samt merparten av citronskivorna. Lägg den fyllda fisken på ugnsfast fat med resterande rosmarin och citron över respektive under fisken. Sprid ut lökbitarna runt om fisken.

3. Smält smöret i kastrull på låg värme. Slå smöret över fisken.

4. Ugnsstek fisken i 125 graders ugn i cirka 45 minuter eller till en kärntemperatur på 52 grader. Ös fisken några gånger under tillagningen. Har du en termometer kan du låta den hänga med under stekningen, instucken i den tjockaste delen, för att ha full kontroll över tillagningen.

4. Servera med kokt potatis, ärtor som fått ett uppkok i lika mycket saltat som sockrat vatten samt massor av citron.

Mer läsning

Annons