Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gör rätt med grillspetten

/
  • Gillar man vitlök är spetten med vitlöksmarinerad entrecote en höjdare. Komplettera gärna spetten med en vitlökskryddad bearnaisesås.
  • Grillade kycklingfiléer med grönsaker och hemlagad jordnötssås. Det var så här många upptäckte det thailändska köket på 1980-talet.
  • Grönsaker och örter gör sig bra på spett. Servera gärna örtkryddad keso till. Fettsnålt och gott!

Grilla första och trä upp spetten sen. Det är vägen till välgrillade och saftiga spett. Smakbomba med vitlök, väck liv i en 1980-talsklassiker och bjud på godaste vegospettet.

Annons

Bästa knepet för lyckade grillspett är att vänta med själva grillspetten. Grillspett av trä brinner lätt upp medan fina metallspett blir brännheta efter en stund på grillen. Lösningen på problemet är att börja med att grilla ganska stora bitar av kött och grönsaker var för sig. Då blir de goda utan att vara råa, torra eller förkolnade. Därefter kan man trä upp bitarna på spett, pensla på lite god marinad och lägga på spetten några sekunder på grillen, strax innan de serveras.

Gillar man vitlök ska man verkligen unna sig ett grillspett med vitlöksmarinerad entrecote. Det möra köttet bjuds med en bearnaisesås smaksatt med, just det, mer vitlök och fransk senap. Massor av vitlökssmak alltså.

Minns ni 1980-talets kycklingspett med jordnötssås? De fanns överallt, från finkrogar till gatustånd på sommarmarknaden. Först gillade vi dem, sedan blev de för många och så föll denna mattrend in i glömskans dimma. Då rördes de flesta såser ihop av pulver. När vi nu tar upp kombinationen av kyckling och jordnötssås igen gör vi såsen själva.

Mer läsning

Annons