Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mörad kotlettrad med örtsås och duchessepotatis

Annons

 600 g mörad kotlettrad (ytterfilé)
1 msk timjan
salt och peppar
smör och rapsolja
Till såsen:
2 msk smör
1 1/2 msk vetemjöl
2 dl rödvin
3 dl vatten
1 1/2 msk konc. kalvfond
1 msk hackad timjan
1 msk hackad salvia
Till duchessen:
1 kg potatis, mjölig sort
2 äggulor
1 msk olivolja
Dessutom:
8-12 körbärstomater
örter till garnering
broccolibuketter
1. Putsa och gnid in köttet med timjan, salt och peppar. Bryn köttet i lika delar smör och rapsolja. Stick in en stektermometer och stek köttet i 175 graders ugn till termometern visar 65 grader. Ta ut köttet och linda in det i aluminiumfolie. Låt köttet vila minst 15 minuter innan det skivas.
2. Skala och koka potatisen. Pressa och blanda med äggulor och olja. Salta och peppra. När moset svalnat spritsas det längs kanten på ett ugnsfast fat eller form. Om du plastar fatet noga kan du förbereda så långt.
3. Fräs smör och mjöl i kastrull. Tillsätt vin, vatten, kalvfond samt hackad timjan och salvia. Låt såsen koka upp och sjuda sakta minst fem minuter. Kyl såsen om du förbereder.
4. Vid servering skivas köttet och läggs omlott som taktegel i en vid kastrull. Slå på såsen och värm försiktigt. Rosta duchessemoset i 250 graders ugn till dess det fått fin färg. Ta ut och lägg köttet i mitten och slå såsen över köttet. Garnera med lättkokt broccoli och körbärstomat i halvor. Avsluta med färska örter.

Mer läsning

Annons