Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vegetarisk risotto

/

Risotto är ingen vanlig mat på svenska matbord. Annat är det i hemlandet Italien där en perfekt risotto fungerar som kvalitetsmätare på köket. Mjukt, nästan sammetslent risottoris som kokats varsamt med god buljong, vin och färskriven parmesan utgör grunden.

Annons



4 dl ris, helst arborioris

1 gul lök

250 g färsk svamp, ex. kantareller, karljohan eller champinjoner

1 zucchini

1 vitlöksklyfta

9 dl vatten

1 dl torrt vitt vin

1 1/2 msk koncentrerad grönsaksfond

1 dl färskriven parmesanost

olivolja

2 kvistar finhackad rosmarin

vitpeppar

1. Ansa och skär svampen i inte alltför små bitar. Klyv zucchinin. Ta bort ändarna och gröp ur kärnhuset. Skär resten i små tärningar. Koka upp en liter vatten, blanda i vinet och smaksätt det med koncentrerad grönsaksfond.

2. Hacka och fräs löken med ett par matskedar olivolja i en kastrull. Vänd ner svampen och fräs ytterligare ett par minuter så svampen hinner ånga av.

3. Tillsätt ris och pressa i vitlöksklyftan. Sänk värmen och späd med någon deciliter buljong och låt det koka in under omrörning. Fortsätt med vin och mer buljong som får koka in i omgångar. Glöm inte att röra i kastrullen så risblandningen inte sätter sig i botten. När all buljong tillsatts är det bara att lägga på lock och vänta 10-15 minuter.

4. Rör ner den rivna osten och krydda med hackad färsk rosmarin och vitpeppar. Salt behövs sällan eftersom osten är salt i sig.

Dan Strandqvist/TT Spektra

Mer läsning

Annons