Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vit sparris med hollandaisesås

Annons

För 4 personer

500 g vit sparris

salt

1 tsk strösocker

2 msk smör

Till såsen:

3 äggulor

150 g smör

5 krossade vitpepparkorn

1 msk finhackad persiljestjälk

1/2 dl vatten

ytterst lite kajennpeppar

1 tsk citronsaft

Att äta till:

blandade blad

1. Börja med såsen. Smält smöret i en kastrull på låg värme. Låt det svalna till rumstemperatur.

2. Koka upp pepparkross, persiljehack och vatten i en kastrull. När häften av vätskan återstår silas den över till en ren kastrull. Tillsätt äggulor och vispa till pösig en smet på mycket låg värme.

3. Tillsätt det smälta smöret i mycket små omgångar under ständig vispning. Ta inte med den vita bottensatsen. Smaksätt såsen med kajennpeppar, citronsaft och salt.

4. Skala sparrisen med potatisskalare. För att de späda skotten inte ska gå av, skalar man med en skärbräda som underlag. Skalningen sker med början strax under knoppen och nedåt. Ta bort den nedersta delen (2-3 cm) som ofta är träig, även efter kokning.

5. Bind ihop sparrisen i buntar med knopparna åt samma håll före kokning. Koka upp rikligt med vatten och salta motsvarande 2 teskedar per liter vatten. Smaksätt kokvattnet med socker och smör.

6. Sjud sparrisen varsamt i cirka 15 minuter. Prova med sticka i nedre delen innan kokningen avbryts. Sparris ska inte vara träig men ha kvar lite tuggmotstånd - då är den som bäst. Serveras direkt med hollandaisesås och blandade blad.

Mer läsning

Annons