Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Redan historiska – ikväll väntar Tyskland i OS-final: "Guld i sikte"

Artikel 30 av 33
Sommar-OS i Rio 2016
Visa alla artiklar

Vårt fotbollslandslag har redan gått till historien. De har säkrat en medalj i OS - något Sverige aldrig lyckats med sedan damfotbollen kom med på OS-programmet 1996. Nu är det upp till två hyllade hjältar och ett defensivt landslag att ta mer risker framåt när de möter Tyskland i finalen.

Den extremt starka defensiven har tagit Sverige till OS-final. därmed har landslaget säkrat en OS-medalj och det är historiskt. Som bäst har det blivit en fjärdeplats. Men det har också klagats och gnällts på att Sverige förlitat sig på att vara starka bakåt och ta få risker framåt. Mot Tyskland kan spelarna dock börja titta lite mer framåt, där guldet hägrar i horisonten.

– Det vore ju trevligt att få ett mål på ordinarie tid, säger Lisa Dahlkvist till TT.

Mot både USA och Brasilien satte Pia Sundhage fokus på defensiven. Och det fanns en hel del att önska offensivt: bortslarvade passningar, dåliga bollmottagningar och svårigheter att nå in i boxen var några av de problem svenskorna brottades med. Nu är det många som tror och hoppas på en mer offensiv uppställning. Åtminstone kan det bli tal om lite större risktagande defensivt för att ordna upp spelet framåt.

– Lite men inte för mycket, säger Lisa Dahlkvist och fortsätter:

– Vi ska fortsätta med det här försvarsspelet men försöka komma i mer kontringssituationer, kanske försöka behålla bollen lite högre upp i banan. Vi har ju liksom allt att vinna nu, så det handlar om att spela lite mer anfallsfotboll än vad vi har gjort.

Hon tror sig också veta vad som behövs för att förbättra framåt. Ett intakt och stabilt försvar ger utrymme för mittfältet och anfallet att arbeta sig upp och nå sista tredjedelen.

– Sitter försvarsspelet som det gjort tidigare så hoppas jag att det kommer att ge mer luckor i anfallsspelet.

Tysklands landslag är kraftfullt, starkt och duktiga på inläggsspelet. Det kan bli den tuffaste matchen hittills, samtidigt kan det bli enklare att spela mot Tyskland än det var mot framför allt Brasilien.

– Jag tror att det blir lättare för man vet var spelarna kommer att ta vägen. I Brasilien vrickar de bollen till höger och vänster, speciellt Marta, man vet aldrig om hon går inåt eller utåt, säger Dahlkvist.

Dahlkvist var kyligheten själv när hon satte de sista och avgörande straffarna i matcherna mot USA och Brasilien. Hon lät sig inte störas av Hope Solo som gjorde sitt bästa för att psyka ut Dahlkvist och har hyllats för sin förmåga att prestera när det gäller. Detsamma gäller för Chelsea-målvakten Hedvig Lindahl, som höjs till sjärnorna för sina insatser i OS.

Men så har det inte alltid varit. Hon var kraftigt ifrågasatt för bara ett par år sedan och det tog på självförtroendet. Desto mer känns det som att hon nu har visat vilka kvalitéer hon har som målvakt och kanske tagit revansch på tvivlarna.

– Det är ändå viktigt för det är nog många som har drömmar runt om och man tvivlar ibland. Men när man är så jäkla nära att ge upp så pushar man lite till och till slut så funkar det, allting faller bara på plats. Och det är ju givetvis underbart. Det är för den här känslan nånstans som jag tog mig igenom de tuffa åren. Så det är härligt, säger hon till Sportbladet.

Mål under ordinarie speltid, och helst ledning när domaren blåser av matchen, är minst sagt önskvärt. Men svenskorna har tydligt visat att psyket är starkt och att de klarar både förlängning och straffar. Trots psykningarna från USA och ett gnälligt Brasilien stod de blågula pall och avgjorde efter straffrysare.

– Tanken på att det ska gå till en straffläggning är inte skrämmande för oss. Har man självförtroende i det är ju inte det något vi lipar för heller, säger Lotta Schelin och fortsätter:

– Så länge vi stänger igen och sedan självklart försöker avgöra — för det vill vi — så får man se hur det ser ut. Och kommer vi till straffläggning så kommer vi fortsätta att ha ett leende på läpparna. Jag tror verkligen det.

För Linda Sembrandt och övriga spelare är det, oavsett om det kommer via straffar eller spelmål, guld i sikte.

– Nu har vi den finaste matchen kvar. Vi kommer att göra allt för att få avsluta med ett guld, säger Sembrant.

Finalen startar fredag 22.30, svensk tid.

Fakta: Sveriges väg till finalen

Här är matcherna som tagit Sverige till final:

3 augusti: Sverige—Sydafrika 1—0.

Sverige dominerade, men med uddlöst anfallsspel. Till slut blev mittbacken Nilla Fischer segerskytt — med knät — i 75:e minuten. Det var inte vackert, men det räckte.

7 augusti: Sverige—Brasilien 1—5.

Kosovare Asllani hade ett jätteläge i början av matchen. Men målet uteblev och spänningen likaså. Brasilien, anfört av superstjärnan Marta, körde över Sverige totalt. Lotta Schelin gjorde det svenska tröstmålet i slutminuterna.

10 augusti: Sverige—Kina 0—0.

Både Sverige och Kina visste att oavgjort skulle räcka till kvartsfinal. Resultatet: ett mållöst sömnpiller, men svensk glädje över både kvartsfinalmotståndet USA och att kunna spela två raka matcher i Brasília i stället för att behöva förflytta sig.

12 augusti: kvartsfinal Sverige—USA 5—4 efter straffar.

Amerikanska målvakten Hope Solo hånade det svenska spelet efter matchen. Men Sverige hade följt planen till punkt och pricka: backat hem och krympt ytorna. Det räckte till 1—1 efter full tid (Stina Blackstenius svensk målskytt) och förlängning. En tidig räddning av Hedvig Lindahl och en iskall sista straff av Lisa Dahlkvist och skrällen var ett faktum.

16 augusti: semifinal, Sverige—Brasilien 4—3 efter straffar.

Miraklet på Maracanã. En upprepning av succétaktiken från kvartsfinalen. Brasilien tryckte på, Sverige stod emot och det vanligtvis anfallsglada blågula landslaget försvarade sig till OS-final. I straffdramat räddade Hedvig Lindahl två straffar och Lisa Dahlkvist avslutade lika iskallt som mot USA. Damlandslagets första OS-medalj någonsin var säkrad.

Fakta: Sveriges OS-facit

2016 hittills: 8 (ett guld, fyra silver, tre brons), 35:e plats i medaljligan

2012: 7

2008: 6

2004: 4

2000: 6

1996: 6