Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Redo rulla igång i Norrsundet

Företaget Svedab i Söderhamn vill satsa 50-60 miljoner i en fabrik för däck- och plaståtervinning i Norrsundet. Det kan ge tio jobb till att börja med och ytterligare 15-20 i ett senare skede.

Företaget har haft långt gångna planer på att etablera sig i Vallvik i Hälsingland, men det projektet stupade på att Svedab inte fick tillgång till de lokaler som de hade tänkt sig.

– Vi blev lurade, säger Torgny Andersson på Svedab.

Företaget vände sig i stället söderut och hittade en näst intill perfekt lokal i den gamla massafabriken i Norrsundet. Svedab kan använda gamla lagertankar som finns på området och företaget kan också använda en del av den ånga som produceras i barkpannan på området.

– De här lokalernas passar oss egentligen ännu bättre, säger Torgny Andersson.

Svedab har haft diskussioner med hyresvärden Gestrike Invest och har nu vänt sig till länsstyrelsen för samråd inför en tillståndsansökan. De som bor i Norrsundet kommer att få skriftlig information om planerna.

Att försöka återvinna ursprungsämnena i gummidäck är nytt i Sverige och processen förekommer egentligen bara i en testanläggning i Göteborg. Den planerade fabriken i Norrsundet ska också använda en egen metod som ger renare restprodukter från processen.

– Det ger oss en fördel, säger Torgny Andersson.

Däcken smälts ner och ger inga utsläpp till vatten eller luft. Kvar efter förbränningen blir diesel, kol och stål. Plast kan också förbrännas i anläggningen.

Finanskrisen gör det svårare att hitta finansieringskapital och Torgny Andersson planerar att börja i en mindre skala. Fullt utbyggd ska anläggningen kunna bearbeta 48 000 ton per år.

– Jag hoppas att vi kan vara igång under nästa år, säger Torgny Andersson.

Tidigare i våras startade Gävle kommun en förstudie om möjligheten att starta tillverkning av solceller i den gamla massafabriken. En etablering av ett återvinningsföretag som Svedab kan bli ännu ett steg på vägen mot en företagsby med miljöprofil i Norrsundet.

– Jag är positiv, säger Lars Engstrand, ansvarig för Gävle kommuns etableringsgrupp i Norrsundet.