Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Regementets sista strid

GÄVLEFör tio år sedan kom dödsstöten mot I 14. Gävleborgskampanjen gjorde allt för att rädda regementet från nedläggning.

Ett decennium sedan: Den borgerliga regeringen sätter in dödsstöten mot Hälsinge regemente. Striden har pågått länge och varit intensiv under de sista veckorna. Hos skeptikerna har föraningen att kampen kanske är förlorad redan från början dykt upp. Den mäktiga fienden är svårbekämpad och de försvarande styrkorna har egentligen ingen träning för ett möte av det här slaget. Ändå kämpar man. Till slutet. Kapitulation är otänkbart.

I den improviserade strategin ingår opinionsbildning. Vapenvård byts mot språkvård. Befälen intar tidningarnas insändarssidor, bedriver igelkottsförsvar på debattsidorna och vinner en del mark.

Alla tänkbara argument förs fram. Debattörerna menar att de värnpliktiga på I14 har en ovanligt stark känsla för sitt förband och sin hembygd. Att kostnaden för permissionsresor är lägre jämfört med andra regementen. Att en nedläggning slår extra hårt mot Gävleborg som redan nu har landets högsta arbetslöshet.

En anonym skribent påminner också om att det inte var länge sedan en sovjetisk spion påstod att en invasionsstyrka planerade att landstiga i Gävlebukten.

55 000 underskrifter
Stämningen trissas upp. Landshövding Lars Ivar Hising poserar i pressen med ett upprop till förmån för regementet. Överste Folke Ekstedt samlar autografer i Valbo köpcentrum och delar ut Nickel-paket. Gefle Dagblads chefredaktör Robert Rosén uppmanar läsarna att skicka en förtryckt protestkupong till statsminister Carl Bildt.

Gävleborgskampanjen får upp farten och dyker upp i de mest oväntade sammanhang för att sprida sitt budskap, exempelvis i periodpaus i en elitseriematch mellan Brynäs och Färjestad då en bandvagn med en liten halmbock på släp plötsligt åker in på isen.
Leden sluts och över 55 000 personer skriver under protestlistorna som är i omlopp. Till och med "antimilitaristen" Täppas Fogelberg engagerar sig i Gävles öde och ställer upp som konferencier för en gala i Slottsparken.

Bocken blir symbol
Den stora halmbocken återuppstår i mitten på januari och blir en symbol för kampen. Attentatsmännen har ingen chans att nå fram till det militära skyddsobjektet som bevakas dygnet runt.

Manifestationen på Slottstorget blir en succé. Omkring 10 000 personer kommer för att se när Gävles tolv meter höga budbärare likt en Godzilla trampar runt i innerstan och sedan sätter kurs mot riksdagshuset i Stockholm. Trots flera praktiska hinder når bocken sitt mål och väcker uppmärksamhet i hela riket när den bogseras på en pråm genom huvudstaden.

Allt är dock förgäves. Skeptikerna hade rätt. "Hoppet ute för I14", lyder rubriken i Gefle Dagblad den 25 januari 1992. Regementet överflödigt. Moder Svea betackar sig. Besvikelse. Gravöl.

Men regementsbyggnaden får snart nytt liv. Det som före detta kommunalrådet Stig Källgren, som vid tidpunkten jobbade på HSB, avfärdade som "blaj-blaj" blir verklighet; högskolan flyttar in i lokalerna och kaserngården blir ett campusområde. Men det är en annan historia.

ERIK WIKSTRÖM