Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Regementsparken

vid Hälsinge regementes kaserner anlades 1910, i början med olika svenska djur att titta på i inhägnader. Dit flyttades 1910 en musikpaviljong som använts vid konst- och industriutställningen i Stockholm 1909. Eftersom Ferdinand Boberg var utställningens arkitekt är det troligt att han ritat även musikpaviljongen. Den kallades Pinétska dansbanan efter Teodor Pinét, kompositör till Bostonvalsen, som spelade till dans där under utställningen.
I Regementsparken spelade Hälsinge regementes musikkår tills den drogs in 1957. På initiativ av Ingvar Pira började 1984 sommarkonserter att hållas i paviljongen en gång i veckan av olika musikkårer - senare i samarbete med Gefle Dagblad, hembygdsföreningen Gefle Gille, Musik Gävleborg, Kultur Gävle, Medborgarskolan med flera.
Parken har på senare år bland annat använts av frisbeekastare, och på valborgsmässoafton bränns den stora brasan vid Gavleån. Bocken, årsbok för I 14:s kamratförening, 1987.