Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Regeringen måste följa riksdagens beslut om varg!

Riksdagen har beslut att Sverige ska ha en vargstam. Då är det viktigt att vi också har en rovdjurspolitik som har en folklig acceptans och ett brett stöd, även utanför Stockholm och framför allt i de län som berörs av frågan, skriver Lars Beckman, M.

Den tilldelning som länsstyrelsen beslutat om för vargjakt i Gävleborg motverkar tyvärr det målet. Målet för vargstammen i Sverige är att den ska uppgå till 170–270 individer, och att utbredningsområdet för varg ska vara hela Sverige förutom den alpina regionen och Gotland.

Vargstammens koncentration ska minskas där den är som tätast, och vargens förekomst i renskötselområdet ska begränsas till de områden där den gör minst skada. I dag är den svenska vargpopulationen i huvudsak koncentrerad till ett fåtal län som drabbas särskilt hårt. Därför är det viktigt att länsstyrelserna säkerställer att riksdagens beslut efterlevs för att acceptansen för varg inte ska minska ytterligare.

En bristande vargförvaltning skapar otrygghet, leder till återkommande attacker på tamboskap. Trots riksdagens beslut har förekomsten av varg och andra rovdjur inte minskat i Gävleborg, Dalarna och Värmland, där antalet vargar är som störst.

Det är otillfredsställande att riksdagens mål inte följs, och det framstår som helt orimligt med en tilldelning på endast två vargar i Gävleborg. En inventering pekar på att antalet vargar i Sverige kan vara en bra bit över målet om maximalt 270 vargar. Det skulle innebära att det borde vara väsentligt fler vargar som ska minskas i Sverige genom vargjakt och att länsstyrelsernas beslut går emot riksdagens beslut.

Moderaternas vargpolitik tar större hänsyn till personer som bor och verkar på landsbygden. Därför vill vi att beslut om vargförvaltningen ska flyttas närmare dem som berörs, att vargtätheten minskas där den är som störst och att den svenska vargjakten värnas. Dessutom måste inventeringsmodellen göras om så att den ger en så korrekt bild av vargstammens storlek som möjligt.

För oss är det viktigt att ta människors oro på allvar samtidigt som vi säkerställer att vargen har gynnsam bevarandestatus. Moderaterna kommer att ta tag även i rovdjurspolitiken om vi får väljarnas förtroende i valet den 9 september och vi lovar att vi ska hålla Miljöpartiet borta från allt inflytande jämfört med dagens regering där Socialdemokraterna helt enkelt har har lagt ut rovdjurs- och landsbygdspolitiken på entreprenad till Miljöpartiet. Det till stor skada för oss som bor utanför tullarna i Stockholm.

Lars Beckman, M

riksdagsledamot

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel